Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συναντηθούν για την Ελλάδα εντός ημερών για να αποφευχθεί νέα αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί, δήλωσε την Μ. Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι μίλησε για το θέμα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες είπε ότι επιθυμεί να συγκληθεί μια ειδική σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης προκειμένου να συζητηθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ο Τουσκ προεδρεύει των συνόδων της ΕΕ και είναι αρμόδιος για την σύγκλησή τους.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup, όχι στο μακρινό μέλλον, σε ημέρες όχι εβδομάδες», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνίαμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.

Σύμφωνα επίσης με τη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την ευρωζώνη.

Πάντως ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel». Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.