Στα ύψη έχουν φτάσει τα διασυνοριακά ντιλ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Οι Γάλλοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών και στον κλάδο ειδών πολυτελείας των Ιταλών, ενώ οι τελευταίοι αγοράζουν μερίδια εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του καφέ και των ποτών της Γαλλίας.

Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivendi έχει επενδύσει από τον Ιούνιο πάνω από 3 δισ. ευρώ για να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Telecom Italia που φτάνει πλέον το 24,9%. Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στη θέση του επικεφαλής της Telecom Italia ο Φλάβιο Κατανέο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μάρκο Πατουάνο. Ο τελευταίος παραιτήθηκε ύστερα από συγκρούσεις που είχε με τη Vivendi. Πέρυσι επίσης αγόρασε δικαιώματα στην Telecom Italia ο γάλλος επενδυτής Ξαβιέ Νιελ, ο οποίος μπορεί να βρεθεί συνολικά με το 15,1% της ιταλικής εταιρείας. Την ίδια περίοδο ιταλικές εταιρείες εξαγόρασαν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ και ποτών της Γαλλίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια γαλλικές εταιρείες έχουν εξαγοράσει 165 εταιρείες της Ιταλίας πραγματοποιώντας ντιλ που φτάνουν συνολικά τα 21,85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Οι μεγαλύτερες εξαγορές έχουν γίνει στον κλάδο ειδών πολυτελείας. Η LVMH, η εταιρεία που έχει μεταξύ άλλων τη Luis Vuitton, εξαγόρασε το 2011 την Bulgari έναντι 2,16 δισ. ευρώ και το 2013 την εταιρεία ειδών ένδυσης Loro Piana έναντι 2 δισ. ευρώ, καθώς η Ιταλία δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια τέτοια εταιρεία με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Οι εταιρείες από την Ιταλία έχουν επενδύσει από το 2011 μέχρι σήμερα συνολικά 9,65 δισ. ευρώ για να αγοράσουν 75 γαλλικές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι μεγαλύτερες εξαγορές ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Lavazza ολοκλήρωσε την απόκτηση της εταιρείας καφέ Carte Noire για περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η Campari εξαγόρασε την Grand Marnier έναντι 684 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο η Γαλλία αύξησε την επιρροή της στον ενεργειακό κλάδο καθώς η Electricite de France εξαγόρασε την Edison SpA. Επίσης η εταιρεία γαλακτοκομικών Lactalis απέκτησε τον έλεγχο του ιταλικού κολοσσού Parmalat.

© Bloomberg News