Η Ισπανία έχασε τον στόχο που είχε θέσει για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015. Αυτό οφείλεται και στις εκλογές που έγιναν στη χώρα τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον όγδοο συνεχόμενο χρόνο που η χώρα χάνει τον δημοσιονομικό της στόχο και πλέον αυξάνονται οι πιέσεις προς τη Μαδρίτη για νέα μέτρα λιτότητας.

Το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι στο 5,2%, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προϋπολογισμού Κρίστομπαλ Μοντόρο. Η Ισπανία έχασε τον στόχο του 4,2% λόγω της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο αύξησης των δαπανών στις περιφέρειες της χώρας αλλά και της αύξησης των δαπανών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ. Η Ισπανία βρίσκεται από το 2009 υπό επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος και πλέον η δέσμευση της χώρας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Κομισιόν. Τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι το έλλειμμα της Ισπανίας θα διαμορφωθεί στο 4,8%, παρά τις υποσχέσεις της Μαδρίτης ότι η χώρα θα επιτύχει τον στόχο. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι η Ισπανία θα πρέπει να κλείσει την ψαλίδα και ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα. Ωστόσο η απερχόμενη κυβέρνηση Ραχόι έχει αρνηθεί επανειλημμένως να λάβει τέτοια μέτρα λιτότητας.

Η υπέρβαση του ελλείμματος έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις τού –μεταβατικού πλέον –πρωθυπουργού της Ισπανίας να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, ο οποίος μάλιστα πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου είχε προχωρήσει ακόμη και σε φοροαπαλλαγές. Μετά τις εκλογές οπότε ο Ραχόι έχασε την αυτοδυναμία, ο ίδιος ανέφερε ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 4,5%. Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ζήτησε, από την πλευρά του, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι η Ισπανία θα χάσει τον στόχο του ελλείμματος και για το 2016. Η Μαδρίτη έχει υποσχεθεί ότι φέτος θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι θα φτάσει το 3,6%.

© Bloomberg News