Την έντονη αντίθεσή τους σε πιθανή πρόσθετη φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων, διατυπώνουν οι εταιρείες του κλάδου, με αφορμή διάφορα σενάρια που εκπορεύονται από το υπουργείο Οικονομικών και κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), τονίζεται ότι «το μέτρο της αύξησης του φόρου στην κινητή τηλεφωνία είναι άδικο και αντιαναπτυξιακό, ενώ ήδη αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών για ένα αγαθό πολύτιμο και απαραίτητο, όπως είναι η επικοινωνία».

Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, η Ελλάδα ανήκει στις πρωταθλήτριες χώρες σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κινητών, μαζί με κράτη όπως η Ουγκάντα, η Τουρκία, η Ιορδανία, η Γκαμπόν, η Τανζανία, η Τζαμάικα, το Πακιστάν κ.ά.

Σε κάθε λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας το 37,8% έως 47,6% είναι φόροι (ΦΠΑ και ειδικό τέλος συνδρομητών), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 20,6%. Η δυσανάλογη έμμεση φορολογία στη χώρα μας οφείλεται στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας (κυμαίνεται μεταξύ 12%και 20%), ενώ περαιτέρω αύξησή του, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή.

Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας με κόστος ομιλίας 60 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρους 24,87 ευρώ (ειδικό τέλος 9 ευρώ και ΦΠΑ 15,87 ευρώ)! Επίσης, σε ένα λογαριασμό με χρόνο ομιλίας 120 ευρώ, αντιστοιχεί επιπλέον ποσό φόρων 54,17 ευρώ (21,6 ευρώ ειδικό τέλος και 32,57 ευρώ ΦΠΑ)!

Όπως τονίζει η ΕΕΚΤ, «το ειδικό τέλος αποτελεί ήδη σοβαρό αντικίνητρο για τη χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα να μειώνονται τα τελευταία έτη λόγω του περιορισμού της χρήσης». Συγκεκριμένα, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα δημόσια έσοδα το 2015 ανήλθαν σε 210 εκ. ευρώ και ήταν χαμηλότερα ακόμα και από το 2007 (229,6 εκατ. ευρώ).

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, είναι οι συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας (το τέλος αυτό ισχύει μόνο στην Ελλάδα), οι οποίες εξουδετερώνουν τις όποιες μειώσεις κάνουν οι εταιρείες στα τιμολόγια κινητής τηλεφωνίας.

Η φορο-ληστεία των Ελλήνων χρηστών κινητών τηλεφώνων…

* Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επιβάλει «τέλος κινητής τηλεφωνίας» και στους χρήστες! Οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, που επιβάλουν το συγκεκριμένο τέλος, είναι: Ουγκάντα, Τουρκία, Ιορδανία, Γκαμπόν, Τανζανία, Τζαμάικα, Βραζιλία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Τυνησία, Ιράν.

* Πρόκειται για τον πλέον «άδικο φόρο», καθώς κάθε τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία φορολογείται διπλά: Από τη μια φορολογούνται τα έσοδα των εταιρειών για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους συνδρομητές (μέσω της κλασσικής φορολόγησης), ενώ από την άλλη φορολογούνται και οι χρήστες που χρησιμοποιούν τις ίδιες υπηρεσίες!

* Μέσω του «τέλους κινητής τηλεφωνίας», η Ελλάδα, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φορολογεί το σερφάρισμα στο Ιντερνετ μέσω των κινητών τηλεφώνων, θέτοντας αντικίνητρα για την εξάπλωση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

* Η Ελλάδα πρωτοτυπεί αρνητικά παγκοσμίως και για το γεγονός ότι επιβάλει φόρο επί άλλου φόρου! Συγκεκριμένα, επί του τελικού ποσού κάθε λογαριασμού όπου ενσωματώνεται και το «τέλος κινητής τηλεφωνίας», επιβάλλεται επιπλέον Φ.Π. Α 23%!

* Η επιβολή «τέλους κινητής τηλεφωνίας» στα καρτοκινητά έχει πλήξει τους πλέον αδύναμους οικονομικά χρήστες (ηλικιωμένους, νέους, φοιτητές κ.λ.π.). Ετσι, οι εταιρείες εξωθούνται στην «παραπλάνηση» των χρηστών, καθώς π.χ. σε μια κάρτα ανανέωσης των 10 ευρώ ο πραγματικός χρόνος ομιλίας είναι μόλις 6,9 ευρώ και τα υπόλοιπα 3,1 ευρώ φόροι!