Κατασκευαστικός οργασμός καταγράφεται στη Γερμανία λόγω της μεγάλης ζήτησης για κατοικίες. Οι κατασκευαστές φέτος σκοπεύουν να κτίσουν τα περισσότερα σπίτια από το 2000 και μετά, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναζητούν θέσεις εργασίας σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία και η Φρανκφούρτη. Επίσης αυξημένη είναι η ζήτηση για κατοικίες από πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκτιμά ότι για να καλυφθεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση πρέπει να κατασκευάζονται κάθε χρόνο 350.000 νέες κατοικίες. Ο αριθμός αυτός έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω καθώς η μετανάστευση προς τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξάνεται συνεχώς. Μόνο πέρυσι υποβλήθηκαν ένα εκατομμύριο αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Ανάμεσα στις εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από την έκρηξη της ζήτησης για κατοικίες είναι οι κατασκευαστικές NCC AB και Hochtief AG. Επίσης αναμένεται να επωφεληθούν οι εταιρείες διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, ανάμεσα στις οποίες είναι η Vonovia SE, η Deutsche Wohnen AG και η LEG Immobilien AG. Ηδη οι τιμές των μετοχών τέτοιων εταιρειών καταγράφουν συνεχή άνοδο καθώς αυξάνονται σταθερά οι τιμές των ενοικίων των κατοικιών που εκμεταλλεύονται.

Η αύξηση στη ζήτηση σπιτιών και στην κατασκευή νέων ή την ανακαίνιση υπαρχόντων αντικατοπτρίζεται επίσης στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν. Μόνο το 2015 εκδόθηκαν σχεδόν 310.000 άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ή για τη διενέργεια εργασιών σε ήδη υπάρχουσες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αδειών εδώ και 15 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ζήτηση για ακίνητα αναμένεται να συνεχιστεί στη Γερμανία.

Η αύξηση της δραστηριότητας των κατασκευαστικών εταιρειών φαίνεται και στα στοιχεία της οικονομίας της Γερμανίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις. Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 οι επενδύσεις κεφαλαίου στη χώρα παρουσίασαν αύξηση κατά 1,5% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής αποδίδεται στον κατασκευαστικό κλάδο.

© Bloomberg News