Πριν από λίγες ημέρες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι εάν οι χώρες δεν δράσουν συντονισμένα η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσει με εκτροχιασμό. Παρόμοια ήταν και η προειδοποίηση του ΟΟΣΑ, που ζήτησε από όλες τις χώρες να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης. Ομως οι εκπρόσωποι των χωρών του G20 που συναντήθηκαν στη Σαγκάη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την ανάληψη κοινής δράσης. Προβλήματα υπάρχουν όμως και στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Το ΔΝΤ ζητεί από χώρες με πλεονάσματα όπως η Γερμανία να τονώσουν περισσότερο την οικονομία, ενώ παρόμοιες εκκλήσεις έχει κάνει και ο ΟΟΣΑ για τα μέλη του που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Υπό το πρίσμα των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, η αποτυχία να υπάρξει κοινή συμφωνία για την άσκηση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής φαίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Και οι δύο θεσμοί όμως μπορεί να παρουσιάζουν το πρόβλημα μεγαλύτερο από ό,τι είναι, αφού για παράδειγμα έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ πολλών κρατών. Επίσης πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν καταφέρει να μειώσουν το κρατικό χρέος, αλλά και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση για δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή, στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας συνεισφέρουν οι μεγάλες κρατικές τράπεζες επενδύσεων από όλο τον κόσμο.

Στη συνάντηση του G20 στη Σαγκάη οι εκπρόσωποι των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη είχαν υποσχεθεί να ακολουθήσουν πολιτικές που να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία και δεν θα οδηγήσουν σε συναλλαγματικούς πολέμους. Δεν εκπλήρωσαν αυτές τις υποσχέσεις τους. Η αποτυχία τους όμως μπορεί να έχει ενισχύσει τη μετάβαση σε μια νέα φάση παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Η Νγκάιρ Γουντς είναι πρύτανης της Blavatnik School of Government και διευθύντρια του προγράμματος Global Economic Governance στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης