Ενταση του ανταγωνισμού αναμένεται να προκαλέσει η κάθοδος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα και στην Αττική, με τους πρώτους αυτόματους πωλητές να τίθενται σε λειτουργία το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαρτίου.
Από τα σημεία αυτά, μέσω αυτόματων πωλητών, ο Συνεταιρισµός θα διαθέτει φρέσκο γάλα στην τιμή από 1 έως 1,10 ευρώ το λίτρο, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Θανάσης Βαϊκάλης, στα σχέδια είναι σύντομα η διάθεση και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων από τα μηχανήματα της ΘΕΣγάλα.

Σήμερα από το ιδιόκτητο δίκτυο αυτόµατων πωλητών διατίθενται, εκτός από το φρέσκο παστεριωµένο γάλα (πλήρες και ελαφρύ), σοκολατούχο και λευκό και κίτρινο ημίσκληρο αγελαδινό τυρί.

Ο Συνεταιρισμός, ο οποίος ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011, αποτελείται από 100 αγελαδοτρόφους και 50 φάρμες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στις οποίες παράγονται καθημερινά 120 τόνοι φρέσκου αγελαδινού γάλακτος που αντιπροσωπεύουν το 10% της εγχώριας παραγωγής.

Στη λιανική μέσω των αυτόματων πωλητών μπήκε το 2013, έχοντας σήμερα καταφέρει να αποκτήσει μερίδιο της τάξης του 50-60% της αγοράς στη Λάρισα, όπου δραστηριοποιήθηκε αρχικά με 16 αυτόματους πωλητές, και 5%-10% της αγοράς της Θεσσαλονίκης, όπου διαθέτει ήδη 17 σημεία πώλησης.

Η επένδυση, στην πρώτη φάση της ανάπτυξης του ΘΕΣγάλα στην Αθήνα, για τα 10 αρχικά καταστήµατα υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος κάθε καταστήματος κυμαίνεται μεταξύ 70.000 και 80.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Θανάση Βαϊκάλη, ο ετήσιος τζίρος του Συνεταιρισμού φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 20% προέρχεται από τις πωλήσεις των αυτόματων μηχανημάτων.
Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για είσοδο του ΘΕΣγάλα στην αγορά της Αθήνας έπαιξε η ολοκλήρωση της ιδιόκτητης μονάδας παστερίωσης γάλακτος στη Λάρισα, μια επένδυση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δίνει τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήµατος µε καλύτερους όρους.

Πού θα τα βρείτε

Η αρχή θα γίνει με 10 σημεία πώλησης σε Πειραιά, Χαλάνδρι, Περιστέρι, Νίκαια, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Αμπελοκήπους και Γαλάτσι ενώ στόχος είναι σύντομα η επέκταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής