Η δύναμη των καταναλωτών της Ισπανίας ήταν εκείνη που κατάφερε να σώσει την οικονομία της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2015 καθώς οι εκλογές έχουν οδηγήσει σε πολιτικές αναταραχές.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών έδειξε σημαντικά σημεία αντίστασης καθώς αυξήθηκε σχεδόν κατά 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ της Ισπανίας να αυξηθεί το τελευταίο περσινό τρίμηνο κατά 0,8%.

Συνολικά η οικονομία της Ισπανίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης παρουσίασε για ολόκληρο το 2015 ανάπτυξη κατά 3,2%, η οποία ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από το 2007 και μετά. Η απασχόληση αυξήθηκε επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Στο μηνιαίο της οικονομικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι και φέτος καταγράφονται ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες που αναμένεται να βοηθήσουν την οικονομία. Χτύπησε ωστόσο καμπανάκι για την εμπιστοσύνη που έχουν στην οικονομία επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη οριστικά το πολιτικό σκηνικό.

Πάντως τους τελευταίους μήνες η οικονομία αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους από το πολιτικό κυρίως μέτωπο και αυτό έχει αρχίσει να καταγράφεται στις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Τα στοιχεία που προέρχονται από τις εισαγωγές είναι αρκετά ανησυχητικά καθώς το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση μόλις 0,3%. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές το τρίτο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 3,1%. Οι εξαγωγές που είχαν τροφοδοτήσει αρχικά την ανάκαμψη της Ισπανίας έχασαν έδαφος και παρουσίασαν αύξηση μόλις κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο από 1,8% το τρίτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα η Moody’s Investors Service έχει προειδοποιήσει ότι όποιο σχήμα και να έχει η επόμενη κυβέρνηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές προκλήσεις. Ο οίκος αξιολόγησης έχει αλλάξει τις προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας τής Ισπανίας από θετικές σε ουδέτερες, επικαλούμενος επιβράδυνση στις μεταρρυθμίσεις και στις προσπάθειες για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

© Bloomberg News