Τη Δευτέρα μπαίνουν οι τελικές υπογραφές μεταξύ των εταιρειών Μέτρο και της Βερόπουλος με την πρώτη από να αναλαμβάνει την διοίκηση της δεύτερης . Η συμφωνία αυτή η οποία αποτελεί το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό ντιλ που παίρνει σάρκα και οστά στο χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων και αλλάζει ριζικά το χάρτη στην αγορά των σούπερ μάρκετ.

Όπως τόνισε σε διευθύνων σύμβουλος της Μέτρο, Αριστοτέλης Παντελιάδης, η συμφωνία αφορά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα δηλαδή δίκτυο 179 καταστημάτων και οι τελικές υπογραφές θα μπουν την ερχόμενη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της απογραφής η οποία έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Η Μέτρο αναλαμβάνει όλες τις οφειλές της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανάμεσα τους και περίπου 70 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και τον δανεισμό της εταιρείας ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε κ. Παντελιάδης τα δάνεια της Βερόπουλος εξυπηρετούνταν κανονικά και η εταιρεία δεν έχει κόκκινα δάνεια ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές τόνισε ότι «οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η συνεργασία πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος, θέλουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια τους και όταν λέω βοήθεια δεν σημαίνει κανενός είδους haircut.Όλες οι υποχρεώσεις θα πληρωθούν στο ακέραιο.».

Ειδικότερα όσον αφορά την συμφωνία το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Μέτρο, στοχεύει σε τζίρο 1,5 δις. ευρώ σε βάθος τριετίας, πρόσληψη 1.000 νέων εργαζόμενων, νέων επενδύσεων 50 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 45-50 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία θα διαθέτει δίκτυο άνω των 240 καταστημάτων σούπερ μάρκετ και 50 cash and carry. Ωστόσο περί τα 19 καταστήματα της Βερόπουλος τα οποία είναι μικρά και ζημιογόνα και δεν υπάρχει περιθώριο να εξυγίανσης τους θα κλείσουν ενώ το προσωπικό θα μεταφερθεί σε άλλα καταστήματα.

Παράλληλα θα επέκταση θα υπάρξει και στο «δίκτυο» των κέντρων logistics του νέου σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, όπως και ενοικίασης ψυκτικών χώρων. Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ. και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών της Βερόπουλος στον Ασπρόπυργο.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει η METRO πρόκειται να ανοίξει 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εντός του έτους, δύο cash & carry ενώ στα σχέδια είναι η επέκταση εκτός των συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός Cash & Carry το 2017.

Η METRO πέτυχε πέρυσι τζίρο737 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 5,7% έναντι του 2014 και 20,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 17 εκατ. ευρώ το 2014. Αντίθετα ο όμιλος Βερόπουλου ακολούθησε πτωτική πορεία πραγματοποιώντας τζίρο το 2015 μόλις 385 εκατ. ευρώ.