Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί λόγω της πρόσφατης μεγάλης υποχώρησης των μετοχών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ισχυρός τραπεζικός τομέας για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού Τζέρι Ράις.

«Στον βαθμό κατά τον οποίο οι πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις αντανακλούν την επιδείνωση των προοπτικών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η υποχώρηση αυτή είναι πράγματι μια ανησυχία», είπε ο Ράις.

«Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι ανάκαμψη. Αλλά παραμένει ασθενική, και ένας ισχυρός τραπεζικός τομέας είναι απαραίτητος για να υποστηριχθεί η επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Τζέρι Ράις προέτρεψε τους ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής να επικεντρωθούν στη δημιουργία κινήτρων προκειμένου οι τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, ενώ έκρινε ότι η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ενθαρρυνόταν μέσω της πιο στενής επιτήρησης του τομέα, της βελτίωσης των ρυθμιστικών κανόνων για την κήρυξη πτωχεύσεων και την ανάπτυξη αγορών για χρέος που δεν εξυπηρετείται.