Προχωρήστε στη διαχείριση – πώληση κόκκινων δανείων, εφαρμόστε χωρίς αλλαγές τον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών και μη δώσετε ούτε ένα ευρώ νέων δανείων σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν το τριπλό μήνυμα της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ στους έλληνες τραπεζίτες. Η Ντανιέλ Νουί, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα, είχε σειρά επαφών τόσο με τις διοικήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεδομένου ότι η αδειοδότηση των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου, η Νουί, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, διεμήνυσε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να πωληθεί σε τρίτους.

Επί του παρόντος όμως, τα μόνα δάνεια που μπορούν να πωληθούν είναι αυτά τα οποία αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις και όσα δεν έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία των οφειλετών ενώ μένει να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας για τα οποία υπάρχει πλέον προστασία από την πώληση έως τις 15 Μαρτίου. Οι πρώτες πωλήσεις κόκκινων δανείων φαίνεται όμως να είναι προ των πυλών.

«Η μείωση των επισφαλειών είναι αναμφίβολα ένα μακρύ ταξίδι» φέρεται να είπε η Νουί σημειώνοντας τις προκλήσεις συνολικά για τις τράπεζες της ευρωζώνης όπου οι επισφάλειες αγγίζουν τα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια σε ελληνικές τράπεζες.

Στο θέμα των αλλαγών στις διοικήσεις, παρότι επισημάνθηκε από την πλευρά των τραπεζιτών ότι οι αυστηρές προβλέψεις του νόμου θα οδηγήσουν σε απώλεια σημαντικών στελεχών από τα διοικητικά συμβούλια, η Νουί, αναφέρουν οι πληροφορίες, αναγνώρισε μεν ότι οι διατάξεις είναι αυστηρές αλλά συμπλήρωσε πως αφού αυτός ο νόμος ψηφίστηκε πρέπει να εφαρμοστεί.

Τέλος, όπως αναφέρει πηγή με άριστη γνώση των συζητήσεων, η επικεφαλής του SSM επανέλαβε την οδηγία του Μάριο Ντράγκι όπως είχε αποτυπωθεί σε σχετική επιστολή προς τις ελληνικές τράπεζες από το περασμένο καλοκαίρι να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμη και εάν αυτές είναι κερδοφόρες.