Κρατήστε μέχρι νεωτέρας κάθε απόδειξη δαπάνης, είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών, παραπέμποντας στο μέλλον το ξεκαθάρισμα του γρίφου αναφορικά με το ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν φέτος οι φορολογούμενοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον Ant1, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών. «Σε σχέση με τις αποδείξεις του 2016, σε όσες περιπτώσεις έχουμε αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις» είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα έρθει διάταξη στη Βουλή που θα συνδέει το αφορολόγητο με αποδείξεις.

Μετά την ενεργοποίηση της διάταξης, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει άγνωστο, δεν θα χρειάζεται οι φορολογούμενοι να συλλέγουν χαρτάκια. Μέχρι τότε, καλού – κακού, θα πρέπει να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις. Στη συνέχεια δεν θα είναι απαραίτητο καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία από τις τράπεζες. «Αυτό θα ισχύσει μόλις έρθει η διάταξη, στην οποία θα ξεκαθαρίζεται και ποιες δαπάνες θα δικαιολογούνται» είπε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι μέχρι τότε οι φορολογούμενοι θα κινούνται στα τυφλά.

Στα τυφλά φαίνεται να κινείται άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών καθώς ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές ούτε ποιες αποδείξεις θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου ούτε το ύψος των απαιτούμενων δαπανών για την κάλυψη του αφορολογήτου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις στους δανειστές, φωτογραφίζοντας το κουαρτέτο ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις και την ασάφεια.

Θολό όμως είναι το τοπίο και για το ίδιο το αφορολόγητο, το οποίο θα συνδεθεί με αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, μέσω των οποίων το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί αύξηση των εσόδων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και παρότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως υπάρχει συμφωνία στη δομή του Φορολογικού, οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι δανειστές διαφωνούν με την κατακόρυφη αύξηση των συντελεστών.

Το σενάριο το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης εβδομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στην Αθήνα, προέβλεπε την επιβολή ανώτατου συντελεστή 50% (η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμούσε ακόμα και 55%) σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για συντελεστή 60% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στους συντελεστές αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις που απορρέουν από την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές από 0,7% έως και 8% μετά την πρόσφατη αύξηση σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, παρότι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ανέφερε ότι διάφορα σενάρια τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόσθεσε με νόημα ότι «υπάρχουν πολύ καλές ειδήσεις στο θέμα αυτό, ωστόσο δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι όσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη».

Με τις μέχρι σήμερα διαρροές, πάντως, από κυβερνητικές πηγές, οι «πολύ καλές ειδήσεις» δεν προκύπτουν από πουθενά.