Βουτιά κατά 40% σημείωσε η ζήτηση για πακέτα καλοκαιρινών διακοπών στην Τουρκία σύμφωνα με τον μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης TUI AG. Η κατακόρυφη πτώση καταγράφεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων στην Τουρκία για τα μέσα του 2016 μειώθηκαν σημαντικά καθώς οικογένειες που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν τις τουρκικές ακτές της Μεσογείου τώρα αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς μετά την επίθεση του Ιανουαρίου στην Πόλη όπου έχασαν τη ζωή τους 11 Γερμανοί. Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες της TUI. Και τώρα οι πελάτες της στρέφονται προς την Ισπανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις προς τουριστικούς προορισμούς της Ιβηρικής να αυξηθούν κατά 13%. Η ζήτηση μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται θέματα πληρότητας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Φριτς Γιόισεν. Τα περισσότερα πακέτα διακοπών για την Ισπανία έχουν ήδη πουληθεί, πρόσθεσε.

Στην Ισπανία οι τιμές για την επερχόμενη τουριστική περίοδο αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά σχετικά επίπεδα, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα είναι αναγκασμένες να προχωρούν σε εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να γεμίζουν άδεια δωμάτια, εκτίμησε ακόμη το αφεντικό της TUI. Η Ισπανία θεωρείται πιο ασφαλής χώρα από τους γερμανούς ταξιδιώτες. Αντίθετα προορισμοί στην Τυνησία και την Αίγυπτο παραμένουν από πέρσι κλειστοί για τουρίστες από την Ευρώπη. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο και στο Παρίσι έχουν φέρει την ασφάλεια πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων όσων θέλουν να κλείσουν διακοπές. Πλέον τα δωμάτια σε θέρετρα που θεωρούνται πιο ασφαλή γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα. Μπορεί τους επόμενους μήνες να αυξηθούν εκ νέου οι κρατήσεις για την Τουρκία, αλλά η παρατεταμένη μείωση καθιστά δύσκολη την κάλυψη του χαμένου εδάφους για τον τουριστικό κλάδο της γειτονικής χώρας. Πέρσι σχεδόν ένας στους επτά πελάτες της TUI επισκέφτηκε την Τουρκία.

© Bloomberg News