Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το διήμερο ταξίδι της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Nτανιέλ Νουί στην Αθήνα, το πρώτο μετά την ανάληψη της εποπτείας των τεσσάρων συστημικών ομίλων από το νέο οργανισμό.

Το μενού των συζητήσεων που είχε η Νουί περιελάμβανε θέματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους κανόνες εποπτείας τους από τον SSM.

Τη Δευτέρα η επόπτης συναντήθηκε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τις τραπεζικές διοικήσεις, ενώ την Τρίτη είδε την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

Η επίσκεψη Νουί πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο έντονων πιέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος καταγράφουν σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο.

Ο κ. Στουρνάρας και τα στελέχη των τραπεζών παρουσίασαν τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών ομίλων, που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από όλες τις πλευρές διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2016 θα συμβάλει καθοριστικά για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά, η οποία θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Σε σχέση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων παρουσιάστηκαν τα πλάνα για την αναδιάρθρωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, διαδικασία που θα επιταχυνθεί με την οριστικοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου για τη λιανική τραπεζική.

Η κυρία Νουί υπογράμμισε την ανάγκη για ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην υπάρξει εκ νέου ζήτημα με την κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες έθεσαν εκ νέου στην κυρία Νουί το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, με αίτημα την ελαστικοποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, εξήγησαν στην επικεφαλής του SSM ότι εάν ο νόμος παραμείνει ως έχει θα αποκλειστούν από τις διοικήσεις των τραπεζών έμπειρα στελέχη της αγοράς, χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η κυρία Νουί δεν απάντησε για το αν θα δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές.