Στα άκρα φθάνει η κόντρα κυβέρνησης και επιστημονικών φορέων – ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο Ασφαλιστικό. Οι επιστημονικοί φορείς παραμένουν ανυποχώρητοι παρά τη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ζητούν απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης. Οπως ανακοίνωσαν, αποσύρονται από τον διάλογο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει για την περίοδο 2017-2019 τις ακόλουθες διορθώσεις ως προς τον τρόπο επιβολής της διπλής εισφοράς 27% (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης +7% για την Υγεία) στο εισόδημα των επαγγελματιών και επιστημόνων:

– Εκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ

– Εκπτωση 40% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ

– Εκπτωση 30% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι παρουσίασε δημοσίως την πρότασή του προς τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες γιατί οι εκπρόσωποί τους δεν προσήλθαν στη συνάντηση, στην οποία τους είχε καλέσει την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του για αυτό, καθώς οι επιστήμονες –κατά τον ίδιο –είχαν εκφράσει συμφωνία με τη βασική ιδέα της μεταρρύθμισης, δηλαδή οι εισφορές να καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη μη βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ (Ασφαλιστικό Ταμείο Μηχανικών, Γιατρών, Δικηγόρων), λέγοντας ότι ο κλάδος των νομικών (ΤΑΝ) είχε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κλάδος των γιατρών (ΤΣΑΥ) είχε έλλειμμα 53 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τον κλάδο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα 2/3 των εισφορών του καταβάλλονται από μισθωτούς. Ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση την οποία οι δικηγόροι –όπως ο ίδιος είπε –έχουν κάνει για συρρίκνωση της εισφοράς υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (7%), αλλά και εκείνης για το εφάπαξ (4%), προκειμένου να μειωθεί η ασφαλιστική επιβάρυνση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων ή επικουρικών). Μια γεύση προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μίλησε στον Real Fm και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης κύριων συντάξεων στα Ταμεία εκείνα όπου διαπιστώνεται ότι υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, έφερε ως παράδειγμα το πρώην ΤΕΒΕ όπου οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν 220 ευρώ επιπλέον σε σχέση με εισφορές που έχουν καταβάλει. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα περικοπεί ολόκληρο το ποσό. Ειδική αναφορά έκανε και στο Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων όπου χορηγούνται μερίσματα, χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα αποθεματικά.

Τονίζεται ότι τα μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθούν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς για το νέο Ασφαλιστικό εντός του Φεβρουαρίουείναι τα εξής:

– Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζομένους) για μία τριετία. Εάν οι δανειστές απορρίψουν κάτι τέτοιο, ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

– Το ύψος της εθνικής σύνταξης αλλά και πότε θα καταβάλλεται. Η κυβέρνηση επιμένει στη χορήγηση 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης και οι δανειστές ζητούν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ή να μειωθεί το ποσό για 15 έτη ασφάλισης.

– Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.