Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι επιστημονικοί φορείς για το ασφαλιστικό, παρά τη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Ηδη οι μηχανικοί ζητούν απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και αποσύρονται από το διάλογο απορρίπτοντας και τη σημερινή βελτιωμένη πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου η οποία προβλέπει για την περίοδο 2017-2019 τις ακόλουθες διορθώσεις ως προς τον τρόπο επιβολής της διπλής εισφοράς 27% (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης + 7% για την Υγεία) στο εισόδημα των επαγγελματιών και επιστημόνων:

-Έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ

-Έκπτωση 40% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ

-Έκπτωση 30% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως παρουσίασε δημοσίως την πρότασή του προς τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες γιατί οι εκπρόσωποί τους δεν προσήλθαν στη συνάντηση, στην οποία τους είχε καλέσει την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του για αυτό, καθώς οι επιστήμονες – κατά τον ίδιο – είχαν εκφράσει συμφωνία με την βασική ιδέα της μεταρρύθμισης, δηλαδή οι εισφορές να καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.

Ο ίδιος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην μη βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ (Ασφαλιστικό Ταμείο Μηχανικών, Γιατρών, Δικηγόρων), αναφέροντας ότι ο κλάδος των νομικών (ΤΑΝ) είχε 68 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κλάδος των γιατρών (ΤΣΑΥ) είχε έλλειμμα 53 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον κλάδο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα 2/3 των εισφορών του καταβάλλονται από μισθωτούς.Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση την οποία οι ίδιοι οι δικηγόροι – όπως ο ίδιος είπε – έχουν κάνει για συρρίκνωση της εισφοράς υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (7%), αλλά και εκείνης για το εφάπαξ (4%), προκειμένου να μειωθεί η ασφαλιστική τους επιβάρυνση.