Σε σημαντικές αλλαγές στη φορολογία και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρά η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η οποία μείωσε ταυτόχρονα τις προβλέψεις για ανάπτυξη. Η Πορτογαλία θα αυξήσει στο 50% τη συμμετοχή της στον εθνικό αερομεταφορέα ΤΑΡ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ανατρέποντας το ντιλ της προηγούμενης κυβέρνησης να πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές.

Επίσης η Λισαβόνα ανακοίνωσε την αύξηση των έμμεσων φόρων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί μόλις πριν από λίγες μέρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουν φέτος τα συνολικά φορολογικά έσοδα κοντά στο 25% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό που είχε επιτευχθεί το 2015. Η Λισαβόνα θα αυξήσει τώρα τους φόρους στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στις τράπεζες, σύμφωνα με την πρόταση προϋπολογισμού για το 2016. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος, από 2,1% που είχε ανακοινωθεί στις 21 Ιανουαρίου στο 1,8%. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 11,3%.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ορκίστηκε στα νέα του καθήκοντα στα τέλη Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών της οποίας ηγείται προσπαθεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων κατάργηση της μείωσης μισθών και χαλάρωση της λιτότητας, που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ανάμεσα σε όσα έχει υποσχεθεί ο Κόστα, επίσης, περιλαμβάνονται η επαναφορά τεσσάρων αργιών και η μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Κόστα υποστηρίζει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους αυτούς αλλά και να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το όριο του 3%. Πέρυσι το έλλειμμα ήταν 4,3% και φέτος η κυβέρνηση προβλέπει να πέσει στο 2,2%. Το χρέος προβλέπεται να πέσει το 2016 στο 127,7% του ΑΕΠ από 128,8% πέρυσι.

Την Παρασκευή η Κομισιόν ζήτησε από την Πορτογαλία να υιοθετήσει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2016 πληροί τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Η Κομισιόν πάντως δεν απέρριψε ευθέως τον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγκαστεί να υποσχεθεί επιπρόσθετα μέτρα έως 845 εκατ. ευρώ στην ΕΕ. Αυτό έγινε μετά την κατάθεση του αρχικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 22 Ιανουαρίου.

© Bloomberg News