Φορολογικούς συντελεστές – σοκ έως και 60% για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, κατά τη δική τους προσέγγιση, τα βάρη μεταφέρονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Η κυβερνητική πρόταση όμως δεν συνιστά αναδιανομή βαρών. Φέρνει πρόσθετους φόρους από 300 έως 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με μοναδικούς κερδισμένους τους ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά χαμηλά εισοδήματα, σε μια προφανή προσπάθεια να ισορροπήσουν σχετικά οι τρελές επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών, από την άλλη πλευρά, προς το παρόν μένει στο απυρόβλητο. Δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στην παρούσα φάση για τους αγρότες, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, γνωρίζοντας ωστόσο πως αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη δέσμευση του Μνημονίου για αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26% ή μια ισοδύναμη αλλαγή που θα οδηγεί σε αύξηση φόρων κατά 32 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η κυβέρνηση υπέβαλε στους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο το οποίο προβλέπει τη διατήρηση των διαφορετικών κλιμάκων φορολόγησης, ανάλογα με την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρείται η σημερινή μορφή της κλίμακας με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ αλλά προστίθενται νέα κλιμάκια. Συγκεκριμένα, μετά τους συντελεστές 22% (για τα πρώτα 25.000 ευρώ) και 32% (για το τμήμα εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) καθιερώνεται νέο κλιμάκιο από τα 42.001 έως και τα 60.000 ευρώ, στο οποίο θα επιβάλλεται ο συντελεστής 42%. Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής αυξάνεται σε τουλάχιστον 50%, αν και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «εμείς θέλαμε 55%». Ο συντελεστής χτυπάει κόκκινο για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, όπου ορισμένοι εισηγούνται –χωρίς να θεωρείται δεδομένο –την επιβολή συντελεστή 60%. Με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια δεν αλλάζει το παραμικρό αλλά προκύπτει σημαντική αύξηση φόρου για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς αφορολόγητο όμως και χωρίς να προστίθενται τα εισοδήματα από μισθούς – συντάξεις με τυχόν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα ή μπλοκάκια. Με τον τρόπο αυτόν, τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα (σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με τον φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ. Τα περισσότερα έσοδα των προτεινόμενων αλλαγών φαίνεται να προκύπτουν από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνηθείσα στη βάση του Μνημονίου αύξηση των συντελεστών (από το 11% στο 13% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35%) κατατέθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή για να αποσυρθεί λίγο αργότερα εν μέσω αντιδράσεων, η νέα πρόταση όχι μόνο αυξάνει τους φόρους όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο αλλά πηγαίνει τις επιβαρύνσεις και ένα βήμα παραπέρα. Πέραν της αύξησης των δύο πρώτων συντελεστών σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή της τάξεως του 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ. Αν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, για φορολογούμενο με εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η αύξηση του φόρου είναι 200 ευρώ (από 1.100 σε 1.300 ευρώ) αλλά για εισόδημα 50.000 ευρώ η αύξηση φόρου είναι 1.500 ευρώ.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν έξτρα έσοδα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.