Ανοικτά παραμένουν όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το νέο Ασφαλιστικό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους δανειστές. Ο ίδιος είπε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο υπήρξε μία ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρήδιαπραγμάτευσημε τους θεσμούς. Ηδιαπραγμάτευσηαυτή έγινε στη βάση μιας λίστας με τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θέτουν οι δανειστές σε σχέση με το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού (π.χ. εθνική σύνταξη, εισφορές κ.λπ.). Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, τη λίστα είχε ζητήσει ο ίδιος και την έλαβε σήμερα νωρίς το πρωί, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι τα άρθρα ένα προς ένα. «Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα», είπε ο υπουργός, «τα μεγάλα είναι ανοιχτά».

O υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» το ενδεχόμενοτο νέοΑσφαλιστικό να ψηφιστεί το δυνατόν συντομότερο. Και πως η σημερινή διαπραγμάτευση προώθησε παραπέρα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε δε πως «δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τους δανειστές αφορούσαν κυρίως την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για το 1,5%, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεικλιμακωτές μειώσειςστις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Επίσης οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Ακόμη υπό συζήτηση είναι εάν η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας ή 20ετίας. Τέλος, ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των δανειστών για το ύψος τωνποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, μεταξύ 15 και 20, οι οποίοι εκτιμάται ότι ευνοούνται με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.