Η οικονομία της Κίνας άρπαξε γερό κρύωμα φέτος τον χειμώνα, τόσο γερό που φταρνίζονται σχεδόν όλες οι παγκόσμιες αγορές. Το σοκ των κινεζικών αγορών έχει αποδοθεί σε πολλές αιτίες που σχετίζονται κυρίως με τη διαφάνεια. Μια από αυτές ήταν η προσπάθεια να καταργηθεί το σύστημα αυτόματης διακοπής των συναλλαγών στο χρηματιστήριο, γεγονός που προκάλεσε νέο γύρο ξεπουλήματος. Αλλη πιο σοβαρή αιτία ήταν η σύγχυση στην αγορά για την ισοτιμία του γουάν. Η σύγχυση ακολούθησε ένα δεκαήμερο υποτίμησης του γουάν έναντι του δολαρίου και προκάλεσε εκροές κεφαλαίων κάνοντας την κεντρική τράπεζα της Κίνας να παρέμβει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγορές δέχτηκαν πλήγμα από μεταρρυθμίσεις που διέπονται από καλές προθέσεις. Για την Κίνα δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια να συνδυαστούν νομισματικές πολιτικές που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών αλλά και τις σταδιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πραγματική οικονομία. Η χώρα είναι σε θέση να χειριστεί με κατάλληλο τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η ανάπτυξη μπορεί να έχει μειωθεί συγκριτικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αλλά παραμένει σχετικά ισχυρή. Ισχυρή είναι επίσης η οικονομική κατάσταση τόσο όσον αφορά τα οικονομικά της κυβέρνησης όσο και τους ισολογισμούς των νοικοκυριών. Εκείνο που χρειάζεται η Κίνα είναι αξιωματούχους με ισχυρή αξιοπιστία και ικανότητα να χειρίζονται με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγορές της. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ολοκληρώσει τη μετάβαση σε μια οικονομία που θα εξαρτάται περισσότερο από τις αγορές και την καινοτομία, μια οικονομία που θα στηρίξει επίσης την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Αντριου Σενγκ είναι στέλεχος του Asia Global Institute στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και μέλος του UNEP Advisory Council on Sustainable Finance.

Ο Σιάο Γκενγκ είναι διευθυντής του IFF Institute, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και στέλεχος του Asia Global Institute.