Στα 26 δισ. ευρώ ανέρχεται η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά την περίοδο 2009 – 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων του ΙΚΑ και προέρχονται από μελέτη του οργανισμού για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως τονίζεται στη μελέτη οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι στην περίοδο 2009 – 2014 συνολικά 26 δισ. ευρώ σε αποδοχές και το ΙΚΑ 13 δισ. ευρώ από εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, ενοποίηση σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση των ανομοιογενών και ήδη προβληματικών Ταμείων ως προς τη βεβαίωση και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από το διοικητικό χάος και τις άλλες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει, θα απειλήσει τα ήδη μειωμένα έσοδα και κατ’ επέκταση τις παροχές για όλους τους ασφαλισμένους».