Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου, με το ΔΝΤ –σε ενισχυμένο πλέον ρόλο –να εγείρει ένα ακόμη καυτό θέμα, το Εργασιακό, δηλαδή κυρίως τις ομαδικές απολύσεις.

Το Μνημόνιο προβλέπει για το Εργασιακό ότι η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο.

Δεδομένου ότι η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης είναι ήδη εξαιρετικά βαριά με το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, το Εργασιακό είχε σιωπηρώς πάρει αναβολή. Πηγή της ευρωζώνης, μάλιστα, είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ότι το εργασιακό θα πάει στη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ «ζεσταίνει» και πάλι το θέμα, που ήταν πάντα από τα αγαπημένα του, βάζοντάς το στο τραπέζι με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Αλλωστε, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να βιάζεται ιδιαιτέρως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με τις επιθυμίες της κυβέρνησης αλλά και μιας πλευράς των ευρωπαίων δανειστών. Συγκεκριμένα, υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης έχει ταχθεί με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, ενώ την πιο «χαλαρή» προσέγγιση ως προς τη διάρκεια έχει υιοθετήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ. Ενα νέο ορόσημο, το Πάσχα, έθεσε χθες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Ελπίζω να τελειώσουμε πριν από το Πάσχα» είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιγκαρό», εννοώντας προφανώς το Καθολικό Πάσχα, δηλαδή τα τέλη Μαρτίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα τεθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά γείωσε τις υψηλές κυβερνητικές προσδοκίες λέγοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση δεν επείγει. Κι αυτό γιατί –όπως είπε –η Ελλάδα έχει ήδη μια 10ετή περίοδο χάριτος και η όποια ελάφρυνση θα αφορά την περίοδο μετά το 2022.

Εν τω μεταξύ, εναντίον της κυβέρνησης φαίνεται πως συνωμοτεί κι ο καιρός, αφού η χιονοθύελλα στις ΗΠΑ οδηγεί σε καθυστέρηση κατά μία-δύο ημέρες της άφιξης του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επρόκειτο να προετοιμάσει από σήμερα τα δημοσιονομικά θέματα.