Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: «Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση πέρα απότα τρία χρόνια, της εφαρμογής της εισφοράς 20% στο εισόδημα των αγροτών για τον κλάδο της σύνταξης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ανέφερε ότι «μπορεί να δούμε παράταση της μεταβατικότητας» της επιβολής του 20% στους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της εν λόγω εισφοράς μεταξύ 2017-2019.

Συγκεκριμένα προβλέπεται εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως με την εισφορά 14% που θα ισχύσει από το 2017, οιαγρότεςπου με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση, θα κερδίσουν ετησίως 38 ευρώ με την εισφορά 14%.

Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό που δεν θα καταρρεύσει, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας .«Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός ή αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τις απαιτήσεις για την πρώτη αξιολόγηση.Συγκεκριμενοποίησε ότι οι όποιες αλλαγές πάντως θα αφορούν στον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας του αγρότη και στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος ενώ θα δρομολογηθούν πια για την περίοδο 2016 -17 κι έπειτα.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Β.Αποστόλουδήλωσε από πλευράς του:«Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».

Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα 2,2 δισ από τα 2,6 συνολικά των κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα χρησιμοποιηθούν ως βάση φορολόγησης.

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρ.Αλέξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης.