«Κυβέρνηση και εργοδότες τελικά συμφώνησαν… να πέσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων» τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συμφωνία για αύξηση των εισφορών που επιτεύχθηκε στο Μαξίμου.

Αφήνει αιχμές για αποκόμιση από την πλευρά των εργοδοτών «γνωστών και άγνωστων ανταλλαγμάτων» προκειμένου να επιστρέψουν προσωρινά ένα μικρό μέρος (0,5%) μια θηριώδους μείωσης (4,9%) των ασφαλιστικών εισφορών τους, η οποία έγινε πριν ένα χρόνο.

Η ΓΣΕΕ σχολιάζει δε τις συχνές επαφές του πρωθυπουργού με τους εργοδότες, ενώ αντίθετα τα συνδικάτα αποκλείονται από τη συζήτηση. «Η κυβέρνηση αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο ΤΕΡΑΣ για το Ασφαλιστικό που προωθεί» τονίζει ο Γ.Παναγόπουλος και προαναγγέλει ότι στις 15 ιανουαρίου σε μίνι συνέδριο της ΓΣΕΕ θα αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

«Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδοτικές οργανώσεις συνέβη κάτι το πρωτοφανές. Συμφώνησαν κυβέρνηση και εργοδότες να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές, τις εισφορές των εργαζομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Επισημαίνει δε ότι το αντάλλαγμα που δίνουν οι εργοδότες σε ότι αφορά την αύξηση των εισφορών είναι πολύ μικρό. «Όσο για την περίφημη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό οι εργοδοτικές εισφορές είχαν μειωθεί κατά περίπου 5 μονάδες και θα αυξηθούν μόνο κατά 0,5%».

«Η κυβέρνηση αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο ΤΕΡΑΣ για το ασφαλιστικό που προωθεί. Γι΄ αυτό και εμείς οργανώνουμε την Παρασκευή 15 Γενάρη ένα μίνι συνέδριο, μια μεγάλη σύσκεψη όλων των πρόεδρων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας, για να αποφασίσουμε τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτρέψουμε τα χειρότερα» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Για την ουσία δε της απόφασης για τις εισφορές και γενικά των κυβερνητικών επιλογών για το Ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με νέα έκρηξη της μαύρης εργασίας. «Η λογική της κυβέρνησης (αυξήσεις εισφορών εργαζομένων) και οι ρυθμίσεις που οδηγούν σε αντικίνητρα ασφάλισης θα σπρώξουν όλο και περισσότερους νέους εργαζόμενους στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όπως και σε ένταση «υπόγειων» μεθοδεύσεων μείωσης μισθών, ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους» αναφέρει.

Τονίζει δε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό «αφορά σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις και συμμαζέματα χωρίς να δίνεται μακροχρόνια, βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική λύση στο ασφαλιστικό, καθώς δεν ακουμπά την «καρδιά» του προβλήματος που είναι η ανεργία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή και η αποφυγή».

Αν δεν εξευρεθούν «υγιείς» πόροι από την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα, υπερθεματίζει ο κ. Παναγόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν προτάσσει το θέμα της απασχόλησης στο ασφαλιστικό πρόβλημα, αλλά και για επικοινωνιακά τεχνάσματα, προβλέποντας ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές «θα πάρει καιρό και θα δραματοποιηθεί».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, «με 1,3 εκατ. ανέργους καμία λύση που θα είναι αποτελεσματική και κοινωνικά αποδεκτή δεν μπορεί να βρεθεί. Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα για να περάσει το θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα δραματοποιηθεί, θα πάρει καιρό. Πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε γεγονότα καλοκαιριού».

Επισήμανε, ότι η ΓΣΕΕ για την αύξηση της απασχόλησης προτείνει το θεσμό της λεγόμενης «εγγυημένης απασχόλησης», μέσω της κοινωνικής εργασίας, προκειμένου -όπως είπε- με λίγα χρήματα να κινητοποιηθούν κεφάλαια στην αγορά και στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπογράμμισε ακόμα ότι μια επιπλέον πρόταση για την αύξηση της απασχόλησης είναι τα κεφάλαια που εκταμιεύονται για καταρτίσεις ανέργων να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα προγράμματα απασχόλησης και υπενθύμισε ότι το 70% αυτών των χρημάτων καταλήγουν σε διαμεσολαβούντες και μόνο το 30% στους ανέργους.

«Το σχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι μια μυθολογική Σκύλλα και μας λένε, αν δεν θέλετε τη δική μας Σκύλλα θα πάτε στη Χάρυβδη των δανειστών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος και επανέλαβε την θέση της Συνομοσπονδίας ότι η κυβέρνηση «σπρώχνει τους νέους ασφαλισμένους, που δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να πάρουν σύνταξη, στη ‘μαύρη’ και ανασφάλιστη εργασία».