«Θερμό» έτος για τα ενεργειακά χαρακτήρισε το 2016 ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενόψει της τριμερούς συνάντησης των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου. Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι την ημερήσια διάταξη της συνάντησης επεξεργάζεται η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε και γεωπολιτικά τις διμερείς και τις τριμερείς μας, ενδεχομένως και τετραμερείς μας σχέσεις» είπε.

Ερωτηθείς, αν αναφέρεται στην Ιορδανία, ο υπουργός δεν διευκρίνισε. «Ας μην προτρέχουμε, έχουμε ενώπιον μας μια πολύ σημαντική τριμερή, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ, από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια διεύρυνσης», είπε.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η ατζέντα που αφορά τα ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι εκτενής. Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι αναμένεται εντός των επόμενων μερικών εβδομάδων να ολοκληρωθεί η είσοδος της British Gas (BG) στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12.

Αρκετές εξελίξεις, είπε, θα υπάρξουν και σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα. «Ευελπιστούμε σε ακόμη μία τουλάχιστον γεώτρηση, αλλά και στην προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των υπόλοιπων εταιρειών οι οποίες είναι αδειοδοτημένες», προσέθεσε.

Εξάλλου ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι στις 16 περασμένου Δεκεμβρίου έγινε τριμερής συνάντηση μεταξύ των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.