Απογοητευτική θα είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η κρίση, η χαμηλή παραγωγικότητα και η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη.

Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» η Λαγκάρντ αναφέρει ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η οικονομική επιβράδυνση στη Κίνα ενισχύουν την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο για συγκράτηση της ανάπτυξης παγκοσμίως.

Στις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις συμβάλλουν η υποτονική ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών που δημιουργούν προβλήματα σε όσες οικονομίες εξαρτώνται από αυτές, αναδυόμενες και μη. Σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία δημιουργεί και η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε πολλές χώρες, με τους κινδύνους να είναι μεγαλύτεροι για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Με άλλα λόγια, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση το 2016, με πλήθος παραγόντων να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Handelsblatt» η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η πορεία εξομάλυνσης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και η στροφή της Κίνας προς μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στην κατανάλωση και όχι στις εξαγωγές, αποτελούν «απαραίτητες και υγιείς αλλαγές», ωστόσο χρειάζεται να γίνουν με τον όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο.

Η Λαγκάρντ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές «μπορεί να προκαλέσουν δευτερογενείς επιπτώσεις», με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων να έχει ήδη συμβάλει στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για κάποιους δανειολήπτες, με πρώτους αυτούς από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την ικανότητα των αναδυόμενων οικονομιών να απορροφήσουν τους κραδασμούς που θα προκαλέσουν τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια. Προειδοποίησε παράλληλα ότι η άνοδος των επιτοκίων της Fed και το πιο ισχυρό δολάριο μπορεί να οδηγήσουν πολλές επιχειρήσεις σε αθέτηση πληρωμών, με συνέπεια στη συνέχεια να «μολυνθούν» τράπεζες και κράτη.