Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας βρίσκεται η επιθυμία των επιχειρηματιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, καθώς 47% των στελεχών τους δηλώνουν πως θα επιδιώξουν κάποια εξαγορά μέσα στο 2016.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για στοχευμένες εξαγορές, συμπληρωματικές των σημερινών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και σχετικά μικρού μεγέθους, έως 250 εκατ. δολαρίων, ενώ επτά στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι εξετάζουν εξαγορές και εκτός συνόρων.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα Global Capital Confidence Barometer, που πραγματοποίησε μεταξύ 1.600 στελεχών από 53 χώρες η Ernst & Young και δείχνει ότι διεθνώς έξι στις δέκα επιχειρήσεις προετοιμάζουν εξαγορές τη χρονιά που έρχεται.

Πάντως, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξα σε σχέση και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το 53% να εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη και το 52% να αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών.

Μάλιστα, έπειτα από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη (55%) και δευτερευόντως στον περιορισμό δαπανών (29%), ενώ είναι αισθητά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (39%).