Μόνο οι Κινέζοι της Cosco, κατέθεσαν όπως όλα δείχνουν προσφορά στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ.

Αφήνοντας το γήπεδο εντελώς ελεύθερο στους Κινέζους, ούτε η δανέζικη APM Terminals (θυγατρική της Maersk), που εμφανιζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι θα «χτυπήσει» τον διαγωνισμό και θα κοντραριστεί με τη Cosco, ούτε η φιλιππινέζικη ICTS υπέβαλαν τελικά προσφορές με την εκπνοή τη Δευτέρα της διορίας στον πολυθρύλητο διαγωνισμό για το λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ, με λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ (61%) και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Στον διαγωνισμό, προβλέπεται η διάθεση αρχικά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, και σε ορίζοντα πενταετίας επιπλέον ποσοστού 16% σε τέσσερις διαφορετικές προκαθορισμένες ημερομηνίες, ανάλογα με την πρόοδο σε επενδύσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδύτης.

Οι επενδύσεις αυτές θα συναξιολογηθούν με το οικονομικό τίμημα για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, ενώ αναμένεται να ζητηθούν και βελτιωμένες προσφορές.