Ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους θα κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι για χρέη προς το Δημόσιο αν δεν υπαχθούν στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφλησή τους. Θα προστατεύονται μόνο οι οικονομικά αδύνατοι.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα με αυτά που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τα κόκκινα δάνεια θα τεθούν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πρώτης κατοικίας και από τις φορολογικές Αρχές, διευκρινίζει με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύει με το νέο καθεστώς μόνο για τους πολύ φτωχούς οφειλέτες του Δημοσίου. Οι υπόλοιποι, εφόσον δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια προέβλεπε πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά με συνολικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο και ώς 24.000 ευρώ για οικογένεια με έως τρία παιδιά και με συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ώς 120.000 ευρώ και έως 220.000 ευρώ αντίστοιχα. Για τις οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι να ρυθμίσουν την τμηματική καταβολή της οφειλής τους.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Νοεμβρίου 2015 έχουν τεθεί ξανά σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο τα οποία είχαν παγώσει ταυτόχρονα με την επιβολή των capital controls στις τράπεζες. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ήδη την ενεργοποίηση των μέτρων αυτών, τα οποία περιλαμβάνουν κατασχέσεις, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί άμεσα θα τεθεί σε ισχύ και για τα χρέη προς το Δημόσιο το ίδιο πλαίσιο που ψηφίστηκε για τα κόκκινα δάνεια με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλονται σήμερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, βασίζονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο το οποίο νομοθετήθηκε πριν από το 2015.