Την τελευταία δεκαετία η προσοχή εστιάστηκε στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Tον Νοέμβριο, το δημοσιονομικό της έλλειμμα μπήκε ξανά στο μικροσκόπιο.

Ωστόσο οι Ελληνες θα έπρεπε να εξετάσουν και ένα άλλο έλλειμμα, που μπορεί να έχει το ίδιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες. H Ελλάδα δεν έχει έλλειμμα μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και στην οικολογία.

Οι χώρες της Μεσογείου χρησιμοποιούν δυόμισι φορές περισσότερους οικολογικούς πόρους και υπηρεσίες από όσους τα οικοσυστήματά τους μπορούν να ανανεώσουν. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, χρειάζεται οικολογικούς πόρους τριών Ελλάδων για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της για τρόφιμα, ίνες, ξυλεία, αστικές υποδομές και δέσμευση του άνθρακα.

Τα οικολογικά ελλείμματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους ενεργειακούς πόρους και να απειλήσουν την ασφάλεια των τροφίμων και αυτό θα έχει άμεσες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Αν η Ελλάδα και άλλες χώρες θέλουν να διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών τους τις ερχόμενες δεκαετίες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να πάψει η οικονομία να βλάπτει το περιβάλλον.

Ευτυχώς, χώρες όπως η Ελλάδα έχουν επιλογές για να δράσουν. Οι πόλεις προσφέρουν καλές ευκαιρίες βελτίωσης, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και των ακινήτων. Στην Αθήνα για παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ευνοούν τις δημόσιες μεταφορές και τους πεζοδρόμους ώστε να μειωθεί το οικολογικό έλλειμμα.

Ο Αλεσάντρο Γκάλι είναι διευθυντής του Mediterranean and MENA Initiative-Global Footprint Network. Ο Ματίς Βακερνάγκελ είναι συνιδρυτής και πρόεδρος του Golabl Footprint Network