Πιάσαμε πάτο, πιο κάτω δεν πάει και για να σταθούμε στα πόδια μας χρειαζόμαστε σοβαρότητα και αξιοπιστία. Τάδε έφη χθες Θόδωρος Φέσσας, που εκτίμησε ότι συγκριτικά με φέτος οπότε η εικόνα είναι απογοητευτική, το 2016 δεν μπορεί να πάρει χειρότερα, άρα θα είναι καλύτερο.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τη φράση «πονάω αλλά υπογράφω» του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, τη χαρακτήρισε επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ για τις γενικότερες παλινωδίες υπουργών της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι «οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τέτοιες δηλώσεις είτε ως εφήμερες παλινδρομήσεις και τις ξεπερνούν είτε τις συνυπολογίζουν στον τελικό λογαριασμό και δίνουν χαμηλότερα τιμήματα». Αυτός άλλωστε είναι και ο φόβος του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει της υποβολής την επόμενη Δευτέρα των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους μνηστήρες για το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ).

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Για τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι πρώτα δημιουργείται το κλίμα και μετά έρχονται οι επενδύσεις. «Είμαστε ακόμη στην αντιστροφή του κλίματος» πρόσθεσε με νόημα.
Κεφάλαια υπάρχουν και πολλά, είπε ο Φέσσας, αλλά πηγαίνουν σε χώρες με σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. «Εμείς ως χώρα απέχουμε ακόμη πολύ από το να χαρακτηριστούμε κράτος δικαίου, δομημένο με αρχές». Επισήμανε ότι τα 80 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων που χρειαζόμαστε ως χώρα μέσα στην επόμενη επταετία είναι μια σταγόνα μπροστά στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια οικονομία. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι επενδυτές όταν ακούν Ελλάδα αισθάνονται ακόμη ανασφάλεια.
Μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να θεωρεί ότι το 2016 θα είναι καλύτερο, αυτό όμως που τον φοβίζει είναι μη τυχόν έρθουν τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θα συνεχίσουμε ως χώρα να σερνόμαστε στον πάτο.
«Τρέμω στην ιδέα ότι θα γυρίσει ο κόσμος τούμπα. Με φοβίζει δηλαδή μη τυχόν λόγω της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αρχίσουν να φεύγουν μαζικά κεφάλαια από τις αναδυόμενες οικονομίες και, άρα, πάψει να υπάρχει φθηνό χρήμα για επενδύσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα» είπε χθες ο Φέσσας σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Για τους τομείς που προσελκύουν εγχώριο και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον κατονόμασε τον τουρισμό, τα ακίνητα, τα logistics, τα λιμάνια και τις ιχθυοκαλλιέργειες. «Αλλά το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει σε προκαταρκτικό στάδιο. Χρειαζόμαστε να εκπέμψουμε σοβαρότητα και αξιοπιστία για να προσελκύσουμε τα χρήματα αυτά» ανέφερε.

Για τους δανειστές είπε ότι μας ζητούν απλώς να γίνουμε μια κανονική χώρα, που δεν θα δανείζεται για να ξοδεύει. «Δεν μπορούμε να δίνουμε χωρίς να παίρνουμε, όπως είπε πρόσφατα η Ανγκελα Μέρκελ. Αυτή είναι η σχέση, οτιδήποτε άλλο είναι παράλογο» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό προκύπτει και από τις επαφές του με ευρωπαίους παράγοντες όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κ.ά.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Οσον αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια απάντησε ότι το ξεσκαρτάρισμα είναι απαραίτητο και ότι η σημερινή κατάσταση συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς επιβιώνουν επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ. Εκτίμησε ότι τα ξένα funds ενδιαφέρονται περισσότερα για δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων, ότι η διαχείριση των δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων θα γίνει ανά περίπτωση με συμμετοχή μετόχων και επενδυτών στην επίλυση του προβλήματος, ενώ για τα δάνεια των μικρομεσαίων αναμένεται μαζική διαχείριση.
Για το Ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών είπε ότι αν δεν περάσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πάμε κι άλλο πίσω, καθώς η χώρα δεν σηκώνει άλλη πολιτική αναταραχή. Ειδικά για τους αγρότες επισήμανε πως πρέπει να υποστηριχθούν, αλλά δεν μπορεί και να μένει αφορολόγητη μια ολόκληρη τάξη, τη στιγμή που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα χωράφια είναι γεμάτα Μερσεντές».

Ευτυχώς που υπάρχει και η πολιτική σταθερότητα, κατέληξε ο Θόδωρος Φέσσας, αφού το 80% του πολιτικού κόσμου καταλαβαίνει ότι το μέλλον της χώρας είναι στο ευρώ.