Μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχότερο Νότο της Ιταλίας. Πλέον οι διαφορές ανάμεσα στη Λομβαρδία που βρίσκεται κοντά στις Αλπεις της Ελβετίας με την Καλαβρία που βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της χώρας είναι μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που υπάρχουν ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα.

«Μετά την τελευταία ύφεση έχει εξαφανιστεί μεγάλο μέρος της παραγωγικής δομής του Νότου» ανέφερε ο Στέφανο Πρετσιόζο που είναι επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων στο ερευνητικό ινστιτούτο Svimez. Το ινστιτούτο αυτό προωθεί τη βιομηχανία στο νότιο κομμάτι της Ιταλίας. «Η διαδικασία της αποσύνδεσης (της οικονομίας Βορρά και Νότου), η οποία ξεκίνησε το 2001, έχει επιταχυνθεί και μπορεί τώρα να χρειαστούν πολλά χρόνια για να βρεθεί ο Νότος σε τροχιά ανάπτυξης αντίστοιχης με αυτή του Βορρά» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ιταλία έχει αντιμετωπίσει δύο υφέσεις τα τελευταία εφτά χρόνια και η ανάκαμψη στη χώρα υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας που ζει στον Νότο μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να δει τις οικονομικές συνθήκες να βελτιώνονται. Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας Σαλβατόρε Ρόσι, ο οποίος προέρχεται από το Μπάρι που βρίσκεται στον Νότο, επεσήμανε το πρόβλημα αυτό σε πρόσφατη ομιλία του κάνοντας λόγο για συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας.

Διαφορές στον πλούτο των κατοίκων υπήρχαν για μεγάλο διάστημα μεταξύ των δύο τμημάτων της Ιταλίας. Ομως το διάστημα από το 1995 έως το 2001 οι οικονομίες Βορρά και Νότου παρουσίαζαν την ίδια σχεδόν ανάπτυξη. Σήμερα ο Βορράς παραμένει η καρδιά της βιομηχανίας της χώρας όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Ferrari και η Luxotica Group. Στον Νότο όμως όλο και περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, η ανεργία στον Νότο ξεπέρασε το 20%. Πρόκειται για υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον Βορρά και 8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα. Στον Νότο οι τιμές των κατοικιών έχουν βουλιάξει λόγω της κρίσης σε σύγκριση με τα υψηλά του 2008, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

© Bloomberg News