Για δικαίωμα του Δημοσίου «να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία» σε όσους έχουν οφειλές και εκκρεμότητες με την Εφορία κάνει λόγο χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου των Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1 η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο».

Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι «όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις», όπως ισχύουν, «έως και 24 κατά περίπτωση».

Ενημερώνει το υπουργείο ότι οι οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα «να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως», ενώ «σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος».

Υπενθυμίζεται πως έχουν παραταθεί μέχρι αύριο οι προθεσμίες για την καταβολή στην εφορία των δόσεων από ρυθμίσεις που έληγαν χθες.