Οταν πρέπει να πιεις ένα ποτήρι πικρό, υπάρχουν δύο μέθοδοι. Στην πρώτη εκδοχή, το κατεβάζεις μια κι έξω. Στη δεύτερη, το πίνεις σε πολλές μικρές γουλιές.

Το επόμενο έτος, το ποτήρι των φόρων είναι φαρμάκι. Το ίδιο με φέτος κι ακόμα πιο πικρό. Κι αν φέτος, για πολιτικούς κυρίως λόγους, όλοι οι φόροι στριμώχτηκαν τους τελευταίους μήνες του έτους, του χρόνου –για λόγους αύξησης της εισπραξιμότητας –μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει η Εφορία θα ζητά κι από μια δόση για να βγει ο προϋπολογισμός και να μην αρχίσει ξανά η περιπέτεια της αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων. Χώρια οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών προηγουμένων ετών που θα συνεχίσουν να τρέχουν.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να σπάσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2016 σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις στη διάρκεια του επόμενου έτους, με την ελπίδα ότι οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και κάπως έτσι από τον φετινό Νοέμβριο έως του χρόνου τον Δεκέμβριο κάθε μήνα οι φορολογούμενοι καλούνται να εισφέρουν τον φορολογικό οβολό τους.

Μεθαύριο Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της τρίτης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για τις επιχειρήσεις, μετά την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου, οι δόσεις εκτείνονται έως το τέλος Δεκεμβρίου. Εως τότε θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας από 4.223.970 ιδιοκτήτες ΙΧ. Τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους συνεχίζεται το μαρτύριο του ΕΝΦΙΑ καθώς οι δόσεις για να εξοφληθεί ο φόρος ακινήτων για το 2015 τελειώνουν στις 29 Φεβρουαρίου. Από την 1η Φεβρουαρίου όμως, σύμφωνα με το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2016.

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ. Στόχος του υπουργού είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να τηρηθούν ακριβώς οι προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο διάστημα 1 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου 2016.

Σύμφωνα με τον νόμο, από τον Μάιο θα αρχίσει να τρέχει η εξόφληση του φόρου εισοδήματος με ό,τι άλλο ενσωματώνει το εκκαθαριστικό, από τέλος επιτηδεύματος και διαφορές (πέραν των ποσών που έχουν ήδη παρακρατηθεί) επί της έκτακτης εισφοράς έως τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και εφόσον στο μεταξύ δεν προστεθεί και κανένα άλλο φορολογικό φασούλι.

Ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται με βάση τον νόμο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης.

Με την ακριβή εφαρμογή των διατάξεων νόμου, τα μπάνια του λαού το 2016 δεν θα συνοδεύονται από τον εφιάλτη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως έγινε ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις φέτος, αλλά από την πληρωμή του φόρου.

ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ. Το 2016 θα είναι βαρυφορτωμένο σε φόρους ακινήτων. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δύο δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ έχουν μεταφερθεί το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους, ο προϋπολογισμός προβλέπει –σε ταμειακή βάση –εκτίναξη των εσόδων από φόρους περιουσίας στα 3,788 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Αυτά πριν σχεδιαστεί καν ο νέος φόρος ο οποίος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να επηρεάζει όμως τους εισπρακτικούς στόχους.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να επαναφέρει στο προσκήνιο ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας κάθε εισοδήματος. Αργά ή γρήγορα άλλωστε, η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον των μνημονιακών δεσμεύσεων για σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των αγροτών (από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017) αλλά και των ενοικίων (από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα εισοδήματα) εκτός και εάν οι προβλέψεις αυτές επανεξεταστούν διά της ενσωμάτωσης των επιβαρύνσεων σε μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Δεδομένα είναι από την άλλη πλευρά η αύξηση της προκαταβολής φόρου κατά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες (έχει ήδη ψηφιστεί αναπροσαρμογή από το 55% στο 75% για το 2016) και ο διπλός φόρος για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες πρόσφατα αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου στο 100% για όλα τα νομικά πρόσωπα.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν από τους πρώτους μήνες του 2016 να αρχίσουν να ξετυλίγουν το κουβάρι του νέου φόρου, ώστε το αργότερο τον Μάιο να γίνει εκκαθάριση και να αποσταλούν τα νέα ραβασάκια τα οποία θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τον Ιούνιο