Με βάση έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης (έτη ασφάλισης, ηλικία αποχώρησης και μισθός) θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό. Ο ακριβής τρόπος του επανυπολογισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων και για τους νυν συνταξιούχους, δεν έχει καθοριστεί και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Πάντως χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το κύριο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα καθορίσει το ύψος των περικοπών παλαιών και νέων συντάξεων.

Το πλαφόν για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εξετάζεται να είναι το 60%. Εκτιμάται ότι από τις αλλαγές αυτές, οι οποίες θα πλήξουν όσους έχουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) πάνω από 1.000 ευρώ με περικοπές έως 20% στις υψηλές κύριες συντάξεις θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από τοΣυνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-18. Ετσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για συνολική εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2-3,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2015-2018.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΙ. Ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης, τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μετά την εκμηδένισή τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Συμπλήρωσε ότι με το νέο Ασφαλιστικό επιδιώκεται η δίκαιη κατανομή των παροχών και για τις νεότερες γενιές, χωρίς ειδικά προνόμια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα «βιώσιμο» και «δίκαιο» ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Τηνεθνική σύνταξη,η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Τηναναλογική σύνταξη,η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
2. Θα υπάρξει ένα ταμείο ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους.

3. Προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

* ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

* της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.

4. Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα.

Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ. Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της «ανακεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος» μετά τις απώλειες που έχουν υποστεί τα αποθεματικά τους.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι η «προστασία των συντάξεων στο μέγιστο δυνατό».Γι’ αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να εμμένει προς τους δανειστές στην πρότασή της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.Τέλος, δήλωσε πως ο «κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

Τονίζεται ότι ο Κατρούγκαλος σε σχετικό υπόμνημα για το Ασφαλιστικό περιγράφει τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότιτο έλλειμμα του συστήματος έφτασε στο 4% του ΑΕΠ, 12 δισ. χάθηκαν με το PSI,ενώ εξαερώθηκε το 30% των εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επίσης κατά 21,8% μειώθηκαν οι μισθοί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 13 δισ. ενώ σε 330.000 ανέρχονται τα εκκρεμή αιτήματα για καταβολή συντάξεων.

Τέλος, σημαντική για το θέμα του Ασφαλιστικού αλλά κυρίως των εργασιακών που φαίνεται να ανοίγουν και πάλι οι θεσμοί επαναφέροντας το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκι Ράιντερ.