Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να αποσταλούν από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι καταστάσεις με τα ονόματα και τα οφειλόμενα ποσά των 306 απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ που έχουν αναρτηθεί ήδη και στο Διαύγεια.

Τα ποσά αυτά, που φθάνουν στο σύνολό τους για όλους τους ναυτικούς 7 πλοίων των ΝΕΛ στα 3.201.292,39 ευρώ, δεσμεύθηκαν μετά από σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας (ν. 4331/2015 άρθρο 50) για την απλήρωτη ναυτική εργασία, που προβλέπει ότι όταν μία ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει κηρυχθεί έκπτωτη και δεν τηρεί με τις σχετικές μισθοδοσία διατάξεις, τότε το χρήματα από την κατάπτωση των εγγυητικών της επιστολών αποδίδονται στους απλήρωτους ναυτικούς.

Όπως ορίζει η σχετική ρύθμιση, η ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτικών είναι σύμμετρη. Δηλαδή το προσδιορισθέν χρηματικό ποσό δεν είναι αυτό που ζητά ο ναυτικός, αλλά τα 2/3 του οφειλόμενου ποσού.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφού αποστείλει στο ΝΑΤ τα χρήματα, στη συνέχεια θα παρακρατήσει ένα μέρος τους που είχαν δοθεί αρχικά στους ναυτικούς της ΝΕΛ, όταν είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και το υπόλοιπο θα τους αποδοθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνη Νταλακογιώργο, τα ποσά αυτά που θα δοθούν στους ναυτικούς της ΝΕΛ είναι ένα μέρος, καθώς οφείλονται και άλλα.

Τόνισε ότι οι ναυτικοί της ΝΕΛ διεκδικούν περίπου το 50% των αποδοχών τους και αναμένεται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της εταιρείας.

Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση για την απλήρωτη ναυτική εργασία είχαν ζητήσει και οι εργαζόμενοι ξηράς στη ΝΕΛ. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους είχαν αναφέρει «ότι οι αρμόδιοι υπουργοί του παραπάνω νόμου δεν έλαβαν υπόψη τους ότι οι υπάλληλοι των γραφείων είναι εξίσου εργαζόμενοι όσο οι ναυτικοί και έχουν τις ίδιες ανάγκες».