Σωσίβιο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (με την οποία πάντως διαφωνούν οι δανειστές) ώστε να μην είναι μεγάλες οι μειώσεις στις συντάξεις αναζητεί η κυβέρνηση όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο υπουργός Εργασίας προτείνει την επιβολή αύξησης των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκειμένου το κούρεμα των συντάξεων να είναι μικρότερο.Η πρόταση Κατρούγκαλου αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη ώστε μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τονίζεται πάντως ότι η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές. Το Ασφαλιστικό, που αποτελεί κομβικό θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή ώς τις 20 Δεκεμβρίου. Οσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων τόσο θα μετατίθεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.Ο υπουργός Εργασίας προκρίνει την περικοπή των συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώτη διετία 2015-2016 μέσω επανυπολογισμού τους και με βάση ενιαίο συντελεστή αντί των οριζόντιων μειώσεων.

Ειδικότερα:

1Προτείνεται να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για την αναπλήρωση των συντάξεων και να υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής του ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ. Κατά τον υπουργό Εργασίας, όχι οριζόντιες μειώσεις αλλά επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση ενιαίο συντελεστή και εξασφάλιση των χαμηλών συντάξεων με διατήρηση προσωπικής διαφοράς. Εξαίρεση από την εξασφάλιση προσωπικής διαφοράς των πρόωρων συντάξεων. Δηλαδή, ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός, με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, δείξει μικρότερα ποσά, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ή το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διασφάλιση δεν θα ισχύει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται οι συντελεστές να περιλαμβάνουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης 52% έως 78% με διάφορες ρήτρες (π.χ. ηλικίας, ανάπτυξης, απασχόλησης) ενώ θα λαμβάνουν υπόψη και το πακέτο των έξι περικοπών που έχουν υποστεί οι κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και οι επικουρικές από το 2011, το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις φθάνει και το 45% σε σχέση με το αρχικό ποσό. Εν συνεχεία η ηγεσία του υπουργείου θα επιβάλει νέες κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 20% στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές που παραμένουν ακόμα υψηλές (πάνω από 1.000 ή πάνω από 2.000 ή πολυσυνταξιούχοι).

2Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης η οποία θα χορηγείται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Δεν αποτελεί κατώτατη σύνταξη αλλά τη βάση στην οποία προστίθεται κάθε φορά η σύνταξη που χρηματοδείται με εισφορές βάσει του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος.

3Το ΕΚΑΣ θα μετατραπεί σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, το οποίο δεν θα ενισχύει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους ανασφάλιστους υπερηλίκους που δεν παίρνουν σύνταξη, με παρέμβαση του κουαρτέτου. Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από τον Μάρτιο του 2016.

4Για τις επικουρικές προτείνονται δύο σενάρια. Το ένα προβλέπει ένταξη των επικουρικών και των επαγγελματικών ταμείων ιδιωτικού δικαίου στο ΕΤΕΑ. Το δεύτερο, πρόσθεση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη με σκοπό την εξασφάλιση υψηλότερης συνολικής σύνταξης.