Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της υποβολής προσφορών για τον ΟΛΠ, τόσο εντείνεται και ο φόβος στην κυβέρνηση ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση για «ξεπούλημα» του μεγάλου λιμανιού.

Και αν η ΝΔ παρουσιάζει σκηνικό διάλυσης, δεν ισχύει το ίδιο με τη Λαική Ενότητα, η οποία ετοιμάζεται να παίξει το παιχνίδι που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο, εκείνο της μάχης του δρόμου.

Στόχος της, να χτυπήσει τη δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς στο κομμάτι που συνεχίζει να αποτελεί για αυτήν ταμπού, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΛΠ.

Μπροστά στους παραπάνω κινδύνους, αλλά και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δικαστικές προσφυγές από υποψηφίους που θα καταθέσουν χαμηλότερες προσφορές, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ παίρνουν τα μέτρα τους.

Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει στο παρά πέντε να προσλάβει και δεύτερο ανεξάρτητο αποτιμητή για το λιμάνι του Πειραιά, όπως και για τους άλλους 3 εν εξελίξει διαγωνισμούς, δηλαδή για τον ΟΛΘ, τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως και για τη συγγενή εταιρεία τροχαίου υλικού Rosco.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι απλό. Εχοντας στα χέρια της η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και μια δεύτερη ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας των πρός πώληση εταιρειών, θεωρεί ότι θωρακίζει θεσμικά καλύτερα τη διαδικασία απέναντι σε παράπονα και δικαστικές εμπλοκές.

Η ανακοίνωση για διπλές αποτιμήσεις έγινε την Παρασκευή, και δείγμα ακριβώς του κατεπείγοντος της διαδικασίας, είναι ότι την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον αποτιμητή του ΟΛΠ.

Στο κείμενο της προκήρυξης, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι ελληνικοί και ξένοι οίκοι καλούνται να υποβάλλουν τις προσφορές τους το αργότερο έως μεθαύριο Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου. Σημειωτέον, ότι ως ημερομηνία υποβολής των προσφορών από τους διεκδικητές του ΟΛΠ – πρόκειται για τη κινεζική Cosco, τη δανέζικη APM Terminals και τη φιλιππινέζικη ICTS- έχει οριστεί η 15η Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τη προκήρυξη, η αμοιβή του αποτιμητή, που πρέπει να έχει προηγούμενη εμπειρία, φτάνει τα 100.000 ευρώ, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να επιλέξει έως και τρεις υποψηφίους προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Ακόμη όμως και αν οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι των τριών, το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του κατάλληλου για να φέρει σε πέρας το έργο.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Τι φοβάται πραγματικά το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε δίπλα στον έναν αποτιμητή που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στους διαγωνισμούς του Ταμείου, να βάζει και ένα δεύτερο ;

Πέραν της πολιτικής διάστασης, η απόφαση για πρόσληψη δύο ανεξάρτητων αποτιμητών συνδέεται με το γεγονός πως στο παρελθόν υπήρξαν παράπονα αλλά και δικαστικές προσφυγές που συνδέονταν με το τίμημα στο οποίο πωλήθηκαν κρατικά περιουσιακά στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 κτιρίων του Δημοσίου. Παράπονα είχαν εκφραστεί -ενώ είχε διαταχθεί και δικαστική έρευνα – και για τη χαμηλή αποτίμηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία ήταν σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερη από το τίμημα του 1,23 δισ. που πρόσφερε η γερμανική Fraport.

Πέραν όμως τυχόν δικαστικών εμπλοκών, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση του τιμήματος εκτιμάται ότι θα περιορίσει και τυχόν πολιτικές επιπλοκές.

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο για υπουργούς της και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης – με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Λαική Ενότητα- που την περιμένουν στη γωνία ώστε να καταγγείλουν τις διαδικασίες ως “αδιαφανείς” και «ξεπούλημα».

Αλλωστε, για το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η πώληση του ΟΛΠ αποτελεί κάτι παραπάνω από αιτία πολέμου. Αποτελεί πραγματική πρόκληση. Οχι μόνο γιατί την εκτιμά ως λανθασμένη πολιτική επιλογή, αλλά και γιατί οι δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά θεωρούνται τα προπύργια του επικεφαλής της ΛΑΕ και άλλων κορυφαίων στελεχών της.

Παράλληλα, η πολιτική τους επιρροή στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκλογική δύναμη που κατέγραψαν, ενώ διατηρούν ισχυρές δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και στέλεχος της ΛΑΕ Γιώργο Γαβρίλη όσο και με τον δήμαρχο Δραπετσώνας – Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο. Ο τελευταίος, αν και ανένταχτος στην Αριστερά, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ηδη, στη ΛΑΕ θεωρούν προσωπική τους νίκη ότι εξαιρέθηκε της ιδιωτικοποίησης το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, και εν συνεχεία όλη η έκταση των 650 στρεμμάτων αποδόθηκε στους Δήμους. Τώρα ετοιμάζονται για την τελική μάχη.