Η αγορά ακινήτων στη Γερμανία αρχίζει να γίνεται καυτή. Τα ενοίκια σε μεγάλες πόλεις όπως είναι το Βερολίνο και το Αμβούργο συνεχώς αυξάνονται καθώς μετακομίζουν εκεί νέοι άνθρωποι από την περιφέρεια και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, η κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει σχετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις κατοικιών σε πολλές περιοχές. Αυτό με τη σειρά του έχει κάνει πολλές εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα να πατάνε γκάζι αναζητώντας προσοδοφόρες αποδόσεις.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν κάνει φθηνή την απόκτηση διαμερισμάτων από τέτοιου είδους εταιρείες οι οποίες έχουν επιδοθεί σε αγορές ρεκόρ. Ανάμεσά τους είναι και η μεγαλύτερη του κλάδου, η Vonovia SE. Φέτος στη Γερμανία αναμένεται να γίνουν ντιλ στα ακίνητα από τέτοιες εταιρείες ύψους 18,4 δισ. ευρώ, από μόλις 5 δισ. ευρώ το 2011. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Savills Plc.

Στη Γερμανία υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες να αγοράσουν ακίνητα για να τα νοικιάσουν μετά, καθώς η ιδιοκατοίκηση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Επίσης οι Γερμανοί έχουν τη φήμη ότι πληρώνουν τα ενοίκιά τους στην ώρα τους.

Η κατάσταση που δημιουργείται τώρα στη χώρα ευνοεί ιδιαίτερα αυτές τις εταιρείες. Η έκρηξη των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ομίλων σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία που ακολουθούν οι τιμές των μετοχών έχουν οδηγήσει σε δεκαπλασιασμό της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων σε σύγκριση με το 2012. Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, η Vonovia και η Deutsche Wohnen AG, βρίσκονται πλέον πολύ ψηλά στη λίστα με τους ισχυρότερους ομίλους διαχείρισης ακινήτων του κόσμου. Μάλιστα οι εταιρείες αυτές έχουν ξεπεράσει σε χαρτοφυλάκιο ακόμη και πολλές αμερικανικές. Επιπλέον, η Vonovia θέλει τώρα να αγοράσει τη μεγάλη της αντίπαλο με στόχο να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γερμανία αναμένεται να φθάσουν φέτος περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες. Για τον λόγο αυτόν η ζήτηση για διαμερίσματα δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα. © Bloomberg News