Project Syndicate

Πολλοί κλάδοι αλλάζουν από τη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Η Amazon, που αρχικά ανταγωνίστηκε με επιτυχία τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, τώρα πολιορκεί όλο τον κλάδο λιανικών πωλήσεων. Η Uber ανταγωνίζεται παραδοσιακές εταιρείες ταξί, ενώ η Airbnb κάνει το ίδιο με τον ξενοδοχειακό κλάδο. Την ίδια στιγμή, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας αλλά και το επιχειρείν.

Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι τράπεζες και ο υπόλοιπος χρηματοπιστωτικός κλάδος επηρεάζονται σημαντικά από την τεχνολογική εξέλιξη. Σήμερα μπορεί να στείλει κάποιος χρήματα σε κάθε γωνιά του κόσμου με τη χρήση μιας εφαρμογής, χωρίς να έλθει καθόλου σε επαφή με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μόνο τα εμβάσματα των μεταναστών, τα οποία η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ανέρχονται σε 586 δισ. δολάρια τον χρόνο, αποτελούν τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για εταιρείες που ανταγωνίζονται τις τράπεζες στη μεταφορά χρημάτων. Επίσης έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Ακόμη και οι χρηματοπιστωτικές επενδυτικές υπηρεσίες που κάποτε απαιτούσαν την κατά πρόσωπο συνάντηση πελάτη και υπαλλήλου τράπεζας έχουν αλλάξει.

Θα ήταν όμως πρόωρο να συμπεράνουμε ότι η παραδοσιακή τραπεζική έχει παραδοθεί στις νέες αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Η παραδοσιακή τραπεζική εποπτεύεται σε μεγάλο βαθμό από τις αρμόδιες Αρχές. Αυτό θέτει σημαντικούς περιορισμούς στο μέγεθος και το είδος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που μπορούν να προσφέρουν νέες εταιρείες του κλάδου οι οποίες ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές τράπεζες.

Καθώς θα εξελίσσεται η ψηφιακή επανάσταση, η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τις αρμόδιες Αρχές θα αυξάνεται συνεχώς για τις παλιές και τις νέες εταιρείες του κλάδου. Η αυξημένη εποπτεία λειτουργεί περισσότερο προς όφελος των παραδοσιακών τραπεζών.

Η Νταμπίσα Μόγιο είναι οικονομολόγος και συγγραφέας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μεγάλης χρηματοπιστωτικής εταιρείας και εταιρειών τεχνολογίας.