Μειώσεις συντάξεων και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το νέο Ασφαλιστικό για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Τα μέτρα, τα οποία θα ενταχθούν στο υπό ψήφιση εντός του Νοεμβρίου ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα αφορούν τόσο τους 687.000 συνταξιούχους αλλά και τους 625.000 οικονομικά ενεργούς αγροτοκτηνοτρόφους.
Αιτία για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θεωρείται η πρόβλεψη του τρίτου Μνημονίου για «εναρμόνιση» των εισφορών του ΟΓΑ προς τη δομή των εισφορών που ισχύουν στο ΙΚΑ και μάλιστα ως μέτρο που θα απαντά στην κατάργηση «όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους».
Ειδικότερα προωθούνται:

1. Μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ. Σε αυτό συντείνει ιδιαίτερα η περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης. Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση της προνοιακής σύνταξης κατά 8%από το 2016 έως το 2021 αντί του 4% που ισχύει σήμερα. Τονίζεται ότι η μείωση του μη ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων προβλέπεται από νόμο του 1997 και εφαρμόζεται κατά 4% το έτος από το 2003 έως το 2027.
2. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το τρίτο Μνημόνιο, ειδικά για τον ΟΓΑ, προβλέπει ακόμη και τριπλασιασμό των εισφορών για τους αγρότες λόγω αλλαγής του συστήματος, αφού μέχρι τώρα κατέβαλλαν βάσει εισοδηματικών κλάσεων και στο εξής θα πληρώνουν ανάλογα με το πραγματικό (όχι το ονομαστικό) εισόδημά τους. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε βάθος τριών έως πέντε ετών.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Την ίδια στιγμή το κράτος πρέπει να ξεκινήσει την κατάργηση της κατ’ εξαίρεση χρηματοδότησης του ΟΓΑ από το 2016 (μέχρι το 2018), η οποία καλύπτει το 85% των δαπανών του για συντάξεις (3,2 δισ. ευρώ) και να τη φέρει στα επίπεδα του ΙΚΑ (20-25%).

Να σημειωθεί ότι αυτό που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πιστωτών προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΓΑ είναι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, της τάξης των 3,277 δισ. ευρώ για το 2015 έναντι 2,5 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. Πάντως στο υπουργείο Εργασίας έχουν καταλήξει για την οργανωτική δομή του νέου συστήματος αναφορικά με την κύρια ασφάλιση.

Ετσι προκρίνεται η λύση της δημιουργίαςενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσο οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες και οι ναυτικοί. Προωθείται δε η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ όχι ως ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά ως φορέων πρόνοιας και λοιπών παροχών σε αγρότες και ναυτικούς.

Ο ΟΓΑ, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, διατηρείται μεν ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, όμως απογυμνώνεται από όλες τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές του αρμοδιότητες διατηρώντας μόνο τις προνοιακές. Δηλαδή την καταβολή της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και των παροχών αγροτικής εστίας.

Τι θα γίνει

Ολα αυτά σημαίνουν ότι η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει τα 158 ευρώ, ενώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά στο ίδιο ταμείο από τα 60-65 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να ξεπεράσει τα 120 ευρώ.