Στις πρόσφατες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έγιναν πολλές συζητήσεις για τα οικονομικά προβλήματα αναπτυσσόμενων χωρών. Οι συζητήσεις αυτές όμως δεν επικεντρώθηκαν σε μία κύρια αιτία αυτών των προβλημάτων: το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Η χρήση του αμερικανικού δολαρίου ως του κύριου αποθεματικού νομίσματος διεθνώς προκαλεί πολλά προβλήματα και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι να υπάρξει ένα πραγματικά παγκόσμιο νόμισμα. Αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) από το ΔΝΤ. Τα SDR αποτελούν διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων συναλλακτικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του Ταμείου.

Τα SDR έγιναν το τελευταίο διάστημα ακόμη πιο γνωστά καθώς έχει γίνει μεγάλη συζήτηση αν σε αυτά θα πρέπει να περιληφθεί και το κινεζικό γουάν. Είναι προφανές ότι το γουάν θα πρέπει να μπει και αυτό στο καλάθι των SDR. Μάλιστα αν εκδοθούν περισσότερα SDR, τότε το Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερα δάνεια σε χώρες με ανάγκη. Αν εκδίδονταν τέτοια SDR κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, το αποτέλεσμα θα ήταν να υπάρξει πιο αποτελεσματική παγκόσμια οικονομική πολιτική.

Τα SDR μπορούν και θα έπρεπε να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο ως διεθνές αποθεματικό. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο αφού πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι η ώρα των SDR έχει έλθει.

Ο Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο είναι καθηγητής στο Columbia University και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας Επιχειρήσεων. Εχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ