Για πολλές δεκαετίες ο διεθνής κλάδος της ενέργειας παρουσίαζε σχετική σταθερότητα με παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Αλγερία να πωλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε καταναλωτές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Σε μερικά χρόνια όμως ο κλάδος θα έχει αλλάξει τόσο που δεν θα θυμίζει σε τίποτε το παρελθόν καθώς θα έχουν συντελεστεί μεγάλες τεχνολογικές, οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές παγκοσμίως.

Εκείνο που χρειάζεται είναι μια νέα μορφή διακυβέρνησης που θα πηγαίνει πιο πέρα από τη ρύθμιση των παραδοσιακών σχέσεων παραγωγών και καταναλωτών. Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας θα απαιτεί την προσεκτική διαχείριση πολύπλευρων διεθνών σχέσεων. Μόνο ένα διεθνές φόρουμ όπου θα μπορούν να συζητούνται σύνθετες ιδέες μπορεί να βοηθήσει για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της χρήσης της ενέργειας, της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας ακόμη παράγοντας που αλλάζει τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εργάζεται για τη δημιουργία ενεργειακής ένωσης βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να ανοίξει διάλογος μακροπρόθεσμων ενεργειακών πολιτικών και με χώρες μη μέλη της ΕΕ. Εάν δημιουργηθεί ένα νέο φόρουμ για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, τότε μπορεί να υπάρξει ακόμη περισσότερη ευημερία. Η εναλλακτική λύση είναι να συνεχιστούν οι διαφωνίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα όχι μόνο οικονομικά και ενεργειακά αλλά και ασφάλειας.

Ο Αμπντουλάχ αλ Σέχρι είναι επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Ηλεκτρισμού και Συμπαραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.Ο Τζούλιαν Ποπόφ είναι πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.