Project Syndicate

Η παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης στο χρηματιστήριο και η υποτίμηση του γουάν που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι ήταν μια ηχηρή υπενθύμιση της μεγάλης επίδρασης που έχει η οικονομία της Κίνας στον κόσμο. Πριν από δύο χρόνια οι ηγέτες της Κίνας στην Τρίτη Ολομέλεια υποσχέθηκαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση του ρόλου των αγορών. Πέρυσι η Τέταρτη Ολομέλεια εστίασε στην ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού κλάδου και των αγορών. Φέτος η Κίνα καλείται να αποφασίσει για το νέο πενταετές σχέδιο της χώρας, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2016. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ανάπτυξη και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Σίγουρα η Κίνα αντιμετωπίζει ορισμένες μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχουν όμως και καλά νέα καθώς η χώρα ενισχύει τους δεσμούς της με άλλα κράτη –από τις ΗΠΑ και την Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Κίνας οφείλουν τώρα να συνεχίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Οπως φαίνεται να αναγνωρίζει το Πεκίνο, η αύξηση στους πραγματικούς μισθούς είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης. Η αύξηση των δαπανών σε γουάν θα αυξήσει τη χρήση του νομίσματος στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Με τη σωστή προσέγγιση το νέο πενταετές σχέδιο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ανταγωνισμού στην αγορά, τη λογοδοσία της κυβέρνησης και τη βελτίωση της ποιότητας της οικονομίας. Δεδομένης της επιρροής που ασκεί η Κίνα σε όλο τον κόσμο, τέτοιες εξελίξεις θα είναι θετικές για όλους.

Ο Αντριου Σενγκ είναι στέλεχος του Asia Global Institute στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και μέλος του UNEP Advisory Council on Sustainable Finance. Ο Σιάο Γκενγκ είναι διευθυντής του IFF Institute, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και στέλεχος του Asia Global Institute