Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών τον περασμένο Αύγουστο του 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,9% (στο 1,89 δισ. ευρώ από τα 2,07 δισ. ευρώ του Αυγούστου του 2014), ενώ η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε, επίσης, κατά 8,9% (στα 3 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ του περυσινού Αυγούστου).

Ωστόσο, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, προκύπτει σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 6,8% και μικρότερη μείωση των εισαγωγών κατά 8,4%.

Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που καταγράφει τα εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, τον περασμένο Ιούλιο, η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών υπολογίστηκε στο 9,1% ενώ για τις εισαγωγές ανακοίνωσε υποχώρηση της τάξης του 35,6% .

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μεταβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 2016 τον τρόπο λήψης στοιχείων για την κατάρτιση του Ισοζυγίου Πληρωμών και της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης

.

Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται εφαρμογή DIREQT (Direct Reporting Questionnaire), που θα είναι προσβάσιμη μέσω του Internet. Με την εφαρμογή αυτή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους με μη κατοίκους εσωτερικού , τις οποίες υποχρεούνται να αναγγέλλουν.

Οι συναλλαγές αυτές αφορούν εισπράξεις-πληρωμές μεταξύ κατοίκων και μη κατοίκων, ανεξαρτήτως νομίσματος, σε μηνιαία βάση. Από την υποχρέωση αναγγελίας εξαιρούνται ορισμένοι τύποι συναλλαγών, όπως εισαγωγές-εξαγωγές αγαθών, ταξιδιωτικές υπηρεσίες κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι τα παρεχόμενα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και θα δημοσιεύονται σε συγκεντρωτική μορφή, ώστε να αποφεύγεται, έστω και έμμεσα, η αναγνώριση της ταυτότητας των συναλλασσομένων. Τονίζεται επίσης ότι η συλλογή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς λόγους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή DIREQT και την υλοποίησή της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση sec.ExtDataCollect@bankofgreece.grή στα τηλέφωνα:2103203849,

-3858, -3848, -3850, -3862, -3865 (10.00-13.00) κατά τις εργάσιμες ημέρες.