Tην τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφει έρευνα της ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο του 31ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, προκύπτει ότι 330.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα με συνολικό κόστος 4 δισ. ευρώ.Μόνο στο ΙΚΑ το φετινό έλλειμμα υπολογίζεται στα 980 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 1,7 δισ. ευρώ, με τον οργανισμό να χρωστά με τη σειρά του 7,8 δισ. ευρώ προς τρίτους, δηλαδή προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ιδιώτες πάροχοι και ασφαλισμένοι.Τα στοιχεία για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Αντωνης Κουρουκλής, δείχνουν πως υπάρχουν πάνω από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις που είναι στην αναμονή για απόφαση απονομής σύνταξης, κύριες και επικουρικές, με τον ΟΓΑ να έχει στα συρτάρια του πάνω από 30.000 αιτήσεις.

Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών, χωρίς να λείπουν και τα ακραία φαινόμενα στη διαδοχική ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα 3 χρόνια. Ειδικά στα εφάπαξ, η αναμονή θα οδηγήσει σε μειώσεις, που ενδέχεται να αγγίξουν το 6% – 7%.Η ΠΟΠΟΚΠ χαρακτηρίζει ως «πυρηνικό οπλοστάσιο για την καταστροφή και τον αφανισμό της κοινωνικής ασφάλισης» τα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους .