Τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν πως δεν θα πληρώσουν φέτος τους φόρους ακινήτων, ενώ τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές υποστηρίζουν πως ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση, έχοντας αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία. Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες καθυστερεί το στεγαστικό του δάνειο και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Στο 70% των ενοικιαστών έχει γίνει μείωση ενοικίου λόγω κρίσης.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα της νέας έρευνας της εταιρείας MARC “οι τάσεις στην αγορά ακινήτων” που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Prodexpo, και η οποία περιγράφει με μελανά χρώματα τις προοπτικές για το ελληνικό real estate.

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Ενας στους δύο, το 50% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι στην επόμενη 3ετία, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κι άλλο. Ποσοστό πάντως μικρότερο από την έρευνα του 2013, όπου μείωση έβλεπε το 66%.

ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ. Η αγορά ακινήτων θα παραμείνει ακόμη παγωμένη για τουλάχιστον μια 3ετία. Διότι ούτε το 92% προτίθεται να αγοράσει ακίνητο την επόμενη τριετία, αλλά ούτε το 75% -σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα της Marc- προτίθεται να πουλήσει κάποιο ακίνητο που έχει. Ο λόγος είναι απλώς, επειδή οι τιμές είναι σκοτωμένες, και προτιμά να περιμένει καλύτερες ημέρες, κάτι που φυσικά αποτελεί και δίκοπο μαχαίρι.

ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ. Υπάρχει ένα 19% των ερωτηθέντων που πουλάει σπίτι αυτή την περίοδο, αλλά μόνο ένα 4,5% που ψάχνει να αγοράσει σπίτι. Δηλαδή υπάρχει υπερπροσφορά, και έτσι εξηγούνται και οι πιεσμένες, σκοτωμένες σε πολλές περιπτώσεις, θα έλεγα, τιμές.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Το 73% πιστεύει ότι δεν κινδινεύει από τυχόν άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Ανησυχεί ωστόσο ένα 25%, δεν είναι μικρό νούμερο.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα ακίνητα πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε για να γίνουν επενδύσεις, είτε για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ακολουθεί η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, η αξιοποίηση του Ελληνικού και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Το 61% θεωρεί ότι φταίνε οι φόροι και το 48% η πολιτική αστάθεια, που εμποδίζουν τη προσέλκυση επενδυτών.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Το 63,5% θεωρεί ότι μέρος της πρέπει να δοθεί για αξιοποίηση στο Δημόσιο.