Στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας έχουν βάλλει πλώρη οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου. Με στόχο την ανάπτυξη μιας σειράς προϊόντων που θα αξιοποιούν τη διεθνή τάση για υγιεινή διατροφή, θα στοχεύουν και στην αξιοποίηση του τουρισμού, αλλά και τη μοναδικότητα του ελληνικού προϊόντα οι μαστιχοπαραγωγοι ελπίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις του οι οποίες σήμερα αποτιμώνται σε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ διανέμονται από την πώληση της πρώτης ύλης (κύρια στο εξωτερικό – κατά 75%) και αφορούν την παραγωγή των 2.000 περίπου μαστιχοπαραγωγούς του νησιού της Χίου .

Αυτό δηλώνει ο Γιάννης Μανδάλας Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου . Αθροιστικά, ο τζίρος και της Ένωσης αλλά και της εταιρείας Mediterra, που έχει την ευθύνη παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με βάση τη Μαστίχα έφτασε πέρσι φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος είναι με την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας να αυξηθεί το μέρισμα ανάπτυξης για τον παραγωγό που σήμερα απολαμβάνει τιμές που κυμαίνονται τα 80 ευρώ το κιλό περίπου (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΕ και της επιστροφής ΦΠΑ). Μάλιστα η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στοχεύει στην αξιοποίηση της μαστίχας ως φυσικού φαρμακευτικού προϊόντος με ανάπτυξη σκευασμάτων τροφίμων αλλά και φαρμακευτικών ειδών.

«Το μέλλον της μαστίχας είναι στην φαρμακευτική αξιοποίησή της», σημείωσε ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Ευθ. Μονίαρος σε εκδήλωση με θέμα « Η μαστίχα Χίου ως Φυσικό Παραδοσιακό Φάρμακο» που υ πραγματοποιήθηκε παρουσία και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πλούσιες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας σε σειρά παθήσεων».

Οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, με την επικείμενη αναγνώριση της μαστίχας από την ΕΕ μέσα από την πιστοποίηση της “μονογραφίας” της,- όπως λέγεται είναι τεράστιες τόνισε κ. Μονίαρος προσθέτοντας ότι ο κλάδος των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι ισχυρός στις αγορές της Ευρώπης.

Η μαστίχα βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση της ως φυτικού φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτά τα δεδομένα έχει ξεκινήσει και η δημιουργία από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού ενός ερευνητικού κέντρου για τη Μαστίχα στη Χίο με στόχο την εκεί ανάπτυξη προϊόντων, με συνέργιες με ιδιωτικές εταιρίες και Πανεπιστήμια. Για το σκοπό αυτό έχουν επενδυθείπερίπου 150 χιλιάδες ευρώ .

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των μαστιχοπαραγωγών Χίου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma ώστε να επενδύσουν συστηματικά τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα. Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά μέσα στο 2016. ενώ βρίσκονται σε επαφές και με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη άλλων προϊόντων όπως τα ενεργειακά ποτά.