Φορολογούμενοι και συνταξιούχοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων 4,346 δισ. ευρώ του 2016, οπότε η ύφεση θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στην ελληνική οικονομία για όγδοη συνεχόμενη χρονιά και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή η οποία συνοδεύει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προϊδεάζει ότι «η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη», συμπληρώνει όμως ότι «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος».

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ. Η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων στοιχίζει ακριβά. Στη διετία 2015-2016 τα μέτρα τα οποία περιελήφθησαν στη συμφωνία με τους δανειστές και περιγράφονται ένα προς ένα, κοστολογημένα στο προσχέδιο, προσεγγίζουν τα 6,4 δισ. ευρώ.
Φέτος, αυξήσεις φόρων και εξοικονομήσεις δαπανών κυρίως από τις συντάξεις εξασφαλίζουν στον προϋπολογισμό έξτρα 2,033 δισ. ευρώ ώστε να συρρικνωθεί το πρωτογενές έλλειμμα σε 0,24% του ΑΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 4,3 δισ. ευρώ του 2016 αποτελούν το διαβατήριο για τη μετάβαση σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ.
Ο λογαριασμός για τις συντάξεις μόνο για το 2016 προσεγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ, οι παρεμβάσεις οι οποίες στόχο έχουν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυξήσεις φόρων 361 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, 200 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών ΦΠΑ από τους χαμηλότερους συντελεστές προς τους υψηλότερους σε συνδυασμό με την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά προβλέπεται πως θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 1,417 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στο σκέλος των δαπανών, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τη μείωση του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης στο μισό (εξοικονόμηση 105 εκατ. ευρώ) και να ανοίξει το κεφάλαιο του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016. Θα αλλάξει και πάλι το σύστημα των μισθολογικών προαγωγών και θα υπάρξει επανακατάταξη του συνόλου των υπαλλήλων βάσει του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και νέων περικοπών δαπανών, θα αποτελούσε έκπληξη αν η οικονομία κατάφερνε να ξεκολλήσει από το υφεσιακό σπιράλ των τελευταίων, μνημονιακών ετών.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Ο προϋπολογισμός δεν κάνει την έκπληξη. Προβλέπει ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016 με αύξηση της ανεργίας από 25,4% φέτος σε 25,8% το επόμενο έτος.

Η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αλλά οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα επανακάμψουν δυναμικά και έπειτα από πτώση 16,5% φέτος θα υπάρξει αύξηση κατά 4,5% το 2016, με οδηγό τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το χρέος, στο μεταξύ, εφιαλτικό. Από 315 δισ. ευρώ φέτος, προβλέπεται να αυξηθεί σε 333,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος ή ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 181,8% να φτάσει στο 192,4%.

Οσον αφορά την πορεία εσόδων και δαπανών, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 53,34 δισ. ευρώ το 2016, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με φέτος, αλλά επιμέρους τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητες είναι και οι συνολικές δαπάνες του στα 55,6 δισ. ευρώ, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να προβλέπει δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ φέτος.