PROJECT SYNDICATE

Τα θαλασσινά είναι μακράν το πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως, καθώς αποτελούν πηγή διατροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δυστυχώς, όμως, ο κλάδος μαστίζεται από την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των έντιμων αλιέων και επιχειρήσεων που τηρούν τους κανόνες. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η παράνομη αλιεία ισοδυναμεί με το 20% όλων των ψαριών που αλιεύονται παγκοσμίως. Κανόνες υπάρχουν αλλά πρέπει να γίνουν πιο καθαροί, πιο συγκεκριμένοι αλλά και να εφαρμοστούν πέρα από τα εθνικά σύνορα. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η προέλευση του 20% ώς 32% των θαλασσινών που εισάγονται στις ΗΠΑ είναι παράνομη. Σε αξία, αυτό ισοδυναμεί με 15-23 δισ. δολάρια ετησίως. Μόνο η στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνίας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ εισάγουν πάνω από το 90% των θαλασσινών που καταναλώνουν. Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας θαλασσινών μετά τις ΗΠΑ. Και η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο για θαλασσινά προϊόντα, εισάγοντας περίπου το 60% των ψαριών που καταναλώνει.

Η ΕΕ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές αν ευθυγράμμιζαν τις πολιτικές τους προκειμένου να εμποδίσουν τους παράνομους αλιείς από την πρόσβασή τους στις αγορές. Εργαλεία και μάλιστα αποτελεσματικά υπάρχουν.

Η Μαρία Δαμανάκη είναι πρώην επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας και σήμερα ηγείται του οργανισμού The Nature Conservancy.

H Γιορίκο Καβαγκούκι είναι πρώην υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων της Ιαπωνίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meiji.

Η Τζέιν Λουμπτσένκο είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον.